Comunicate de presă

22.10.2014 

Mentorat lingvistic

Departamentul Psihopedagogic împreună cu Departamentul de Limba și Literatura Maghiară al Universității Creștine „Partium” din Oradea anunță începerea proiectului „Mentorat lingvistic”.

În prima fază a programului sunt invitați lingviști din țară și din Ungaria, care se ocupă de cercetări în domeniul lingvisticii aplicate cum ar fi legătura dintre limbă și internet, peisajul lingvistic, lingvistică cognitivă etc.

 În a doua fază a proiectului cadrele universitare împreună cu studenții selectați vor vizita liceele din Banat și Crișana, unde vor susține activități interactive în domeniul lingvisticii, gramaticii având ca scop promovarea acestui domeniu în rândul elevilor și al profesorilor, având în vedere că în liceele din România de mai mulți ani nu se predă gramatică. Consecințele sunt vizibile: necunoașterea regulilor de comunicare orală și în scris aduc la neînțelegerea textului citit, dau posibilitate manipulării. Proiectul nostru vine în completarea acestui gol din învățământul românesc.

Coordonator de proiect:  dr. Magyari Sára, lingvist, profesor de limbă și  literatură maghiară

Contact: saramagyary@yahoo.com, 0722-957 927.


09.09.2014 

Cea de a VI-a Conferinţă Internaţională de Germanistică la Universitatea Creştină Partium: 18–19 septembrie 2014

Între 18–19 septembrie va avea loc cea de a VI-a Conferinţă Internaţională de Germanistică la Universitatea Creştină Partium din Oradea, cu titlul Umwandlungen und Interferenzen. La conferința organizată de către Departamentul de Limbă și Literatură Germană participă 60 de germaniști, veniți din nouă țări (Albania, Bosnia Herțegovina, Estonia, Germania, Polonia, Slovacia, România, Ungaria, Turcia).

Conferința va fi deschisă de către domnul Dr. János Szabolcs, rector al Universității Creștine Partium, doamna Dr. Carmen Elisabeth Puchianu, președinte executiv al Societății Germaniștilor din România și doamna Dr. Bánffi-Benedek Andrea, director al Departamentului de Limbă și Literatură Germană al Universității Creștine Partium.

Prezentările ţinute la conferinţă vor fi publicate în volumul Großwardeiner Beiträge zur Germanistik, editat de către departament și apare la Editura Peter Lang din Germania. 


03.09.2014     

Conferința Argumentor

În perioada 4-6 septembrie 2014 are loc la Oradea conferința internațională Argumentor, găzduită de Universitatea Creștină Partium în parteneriat cu Universitatea Sapientia și cu Universitatea din Debrețin. Logistica manifestării științifice este asigurată de Asociația Culturală Lectio. Ajuns la cea de-a treia ediție, evenimentul este dedicat aniversării a zece ani de la inițierea rețelei sociale Facebook. Conferința  Ten Years of Facebook. The Third Argumentor Conference abordează comunicarea în spațiul virtual din perspectiva sociologiei, mass mediei, politicii, logicii și filosofiei.

Finanțatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, Departamentul de Filosofie și Studii Culturale al Universității Creștine Partium din Oradea, respectiv de Departamentul de Științe Sociale al Universității Sapientia din Miercurea Ciuc. Participanții conferinței reprezintă opt țări, cu prezentări în limba engleză: Algeria, Grecia, Malaezia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România și Ungaria. Detalii pe blogul evenimentului, la www.argumentor.wordpress.com.

Grupul Argumentor


13.03.2014           

Serată filosofică: dr. Vasile Muscă                                     

Facultatea de Filosofie si Ştiinte ale Culturii din cadrul Universităţii Creştine Partium organizează o nouă serată filosofică în data de 20 martie, cu începere de la ora 18 la cafeneaua Silent din Oradea ( str. Moscovei, nr. 8), în cadrul căreia prof. univ. dr. Vasile Muscă (Universitatea Babeș-Bolyai) susține o prelegere intitulată Criza lumii - o problemă filosofică si teologică. Prelegerea este deschisă tuturor celor interesați. Vă așteptăm cu respect. 


13.11.2013

3rd International Conference on Emerging Economies

Între 14-15. noiembrie va avea loc a treia ediție a conferinței internaționale organizată de Facultatea de Științe Economice a Universității Creștine Partium din Oradea: 3rd International Conference on Emerging Economies. Tematica conferinței actuale va fi Human capital based economics and human-scale values. Deschiderea oficială a conferinței va avea loc în data de 14. noiembrie ora 10 în sala festivă a Universității Creștine Partium (Oradea, str.Primăriei nr.27). Limba conferinței va fi maghiară, română și engleză, iar secțiile plenare vor fi deschise publicului. Vă așteptăm cu drag.

Conference programme