Vándorkonferencia a Partiumi Keresztény Egyetemen

Szakács Dávid

A Debreceni Egyetem Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskolája, illetve a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem immár másodjára rendezte meg a Matematika és Informatika Didaktikai Kutatások Konferenciát, amelyre először 2013 januárjában került sor, és most hétvégén, tíz évre rá. A megnyitó péntek délután zajlott dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, illetve dr. Páles Zsolt, a Debreceni Egyetem Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskolája vezetőjének részvételével. Ezt egy angol nyelvű plenáris előadás követte, melyet Maria da Piedade Vaz Rebelo, valamint Maria Graca Bidarra tartott, Oláhné Téglási Ilona levezető elnök társaságában.

„Mint ahogy az lenni szokott más konferenciák esetében is, a cél lehetőséget biztosítani, ez esetben a matematika- és informatikadidaktikával foglalkozó, Kárpát-medencében élő oktatók, kutatók számára, hogy találkozzanak, beszámolhassanak aktuális kutatásaikról, tanácsokat, ötleteket kapjanak, esetleg bekapcsolódjanak egymás munkájába, közös programot indítsanak, a doktorandusz hallgatók pedig útmutatást kaphatnak tapasztaltabb kollégáiktól” – fogalmazott nyitóbeszédében dr. Pálfi József.

fa0a06e7f8d74dbf85cd03141cba55f4

A háromnapos esemény nagy része az egyetem amfiteátrumában zajlott, ugyanakkor ezzel párhuzamosan más termekben is voltak előadások. A világ minden tájáról érkeztek résztvevők, mind megfigyelők, mind előadók. A bemutatók magyar, illetve angol nyelven hangzottak el. A prezentációkat szekciókra bontották, amelyeket a levezető elnökök vezettek, különböző előadók segítségével.

Az UNESCO 2023-at Bolyai-emlékévnek nyilvánította abból az alkalomból, hogy 2023. november 3-án lesz 200 éve annak, hogy Bolyai János megírta édesapjának híres temesvári levelét a jól ismert sorokkal – „…semmiből egy új, más világot teremtettem…” – a nem-euklidészi geometria felfedezéséről. „Igazi, méltó tisztelgés is szeretne lenni ez a konferencia a nagy tudós emléke előtt. A vasárnapi plenáris előadás teremtett alkalmat erre, amelyen Oláh-Gál Róbert bemutatta legújabb, a Bolyaiakról szóló munkáit, melyekkel hozzájárult a róluk kialakított kép élesítéséhez, pontosításához. Közelebb hozza hozzánk a fiút, aki meggörbítette a teret” – mondta a megnyitó előtt dr. Debrenti Edit, az esemény főszervezője.

339128636 250515030736361 4968962685093408850 n

Fotók: Torkos Márk Erik

Forrás:

ERDON - Vándorkonferencia a Partiumi Keresztény Egyetemen