Ünnepelt a PKE Zeneművészeti Tanszéke

A PKE Zeneművészeti Tanszéke június 3-án és 4-én fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte.

Két évtizedes múltunkat ünnepi találkozó keretébe n kívántuk feleleveníteni az alapítók, a tanárok, valamint az egykori és jelenlegi diákok aktív részvételével. Közel 60 öregdiák és volt oktató jött el az eseményre. A szervezők az Egyetem aulájában a 20 év plakát- és fényképkiállításával várták az ünneplőket.

     A megnyitón dr. Pálfi József, rektor a kezdetekről emlékezett meg, Tolnai István az Alapítók Tanácsának alelnöke, a Partiumi Énekkar 2001-es Észak-Amerikai és Kanadai koncertkörútját elevenítette fel, amely során a kórus jelentős pénzadományt gyűjtött az Egyetem fejlesztésére. Dr. Fodor Attila, tanszékvezető, a jelenről és a tervekről beszélt, megköszönve az öregdiákok munkáját és bizalmát, amely abban is megnyilvánul, hogy a tehetséges tanítványaikat a tanszékünkre küldik továbbtanulni.

     Berkesi Sándor, Liszt díjas karnagy, a Debreceni Kollégiumi Kántus karnagya, 1998 óta a tanszékünk oktatója, most búcsúzik a tanszéktől. A számos közös előadás, éneklés, turné és barátság jelképeként a Kántus 275 éves jubileumára készített emlékplakettjét ajándékozta a Zeneművészeti Tanszéknek. Most is tőle kaptunk.

Ezt követte a kitüntetések átadása. A tanszék oktatóinak ajánlásai alapján 14 volt hallgató, az erdélyi magyar zenekultúra szolgálatában végzett kiváló szakmai munkásságáért kapott elismerést. A Nagyváradon munkálkodó Benedek Árpád – zenepedagógus, Brugós Anikó – egyetemi tanársegéd, Dombi Dávid – jazz zongorista, Józsa Domokos – orgonaművész, Kozma Márta – művészeti titkár, Márkus Zoltán – kántor-karnagy, Orosz Otília – egyházkerület zenei tanácsadó és Varga Imre – zenész. Valamint: Darabont Aliz – érmihályfalvi karnagy, Csóka Beáta – budapesti ének-zene tanár, Lőrincz Szilveszter – nagykárolyi régizenész, Molnár Szabolcs – csíkszeredai népzenész, Nagy Judit Noémi – Nagyszalontai zenepedagógus és Simó Zsuzsa – székelyudvarhelyi zenepedagógus, karnagy.

     Az első nap eseményeit a fogadás zárta, amely alkalmat adott kötetlen baráti beszélgetésekre, az emlékek, a diákévek felelevenítésére.

     Június 4-én az Egyetem Díszterme megtelt minden korosztályú énekessel, táncossal, a már hagyományosan megszervezett VI. Dalforgás-ra készülve, melynek célja a tanszékünkön végzett hallgatók munkájának bemutatása, mintegy igazolva a „Berkesi karvezetés-iskola” eredményességét. A jelenlegi hallgatók köszöntő éneke után Tőkés László, az Egyetem elnöke köszöntötte az ünneplőket, beszédében nagy hangsúlyt fektetve az erdélyi magyar nyelvű zeneoktatás fontosságára.

     Aztán a zenéé lett a főszerep. Sorra láthattuk-hallhattuk volt diákjaink, Varga Cecília, Orosz Otília, Márkus Zoltán kórusait, Benedek Árpád gyermeknéptánc együttesét, Andrejszki Judit csembalójátékát, majd a Michael Haydn kórust Dr. Kristófi János vezetésével. A Dalforgást hagyományosan a Zeneművészeti Tanszék Öregdiák Énekkara zárta Berkesi Sándor és tanítványai, Márkus Zoltán és Brugós Anikó vezetésével.

   A jubileumi rendezvény zárszavaként dr. Hausmann Alice dékán köszöntötte az ünneplőket, és méltatta Berkesi Sándor közel két évtizedes nagyváradi oktatói tevékenységét. Mint mondta, a Tanár úr munkája meghatározó módon hozzájárult ahhoz, hogy kialakuljon a tanszék sajátos, értékekkel átszőtt világa, amely a diákjaink által szétrajzik, tovább él, és erősíti szűkebb és tágabb közösségeinket.

21