Több mint hatszázan a váradi PKE nyílt napján

Sikeres volt az idei nyílt nap is a Partiumi Keresztény Egyetemen. A regisztráció és a hivatalos megnyitó után a szakok által szervezett programokon is részt vehettek az érdeklődők, megismerkedhettek a diákszervezettel, illetve az ösztöndíjprogrammal is. 

 

A nyílt nap az egyetem főépületében kezdődött 9 órakor, a regisztrációval, amikor az érdeklődők, nagyrészt középiskolás diákok, feliratkozhattak a különböző programokra. Több mint 600-an voltak jelen, tudtuk meg Nyíri Enikőtől, az egyetem kommunikációs és PR-referensétől. Nyíri Enikőtől megtudtuk továbbá, hogy jelenleg az egyetem alap- és mesterképzésein összesen 740 hallgató tanul, az induló tanévre vonatkozóan körülbelül 700 helyet hirdetnek meg, mely magába foglalja a tandíjas és tandíjmentes helyeket is. Tizenkét alapszak indul, melyből egy, az agrármérnök szak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának kihelyezett tagozata, valamint hat mesterszak, illetve folyamatban van egy Fordító és tolmács mesterszak indítása is – ez utóbbit az akkreditációs bizottság jóváhagyását követően indítja az egyetem.

A regisztráció után a díszteremben zajlott a hivatalos megnyitó, mely során Nyíri Enikő, valamint Pálfi József rektor köszöntötte a hallgatóságot. Pálfi József beszédében kiemelte: a PKE egy fejlődő egyetem, a lehetőségek is gyarapodnak, ugyanis az elmúlt évek során számos új dolgot sikerült megvalósítaniuk (például az új egyetemi épületet és a felszereltséget tekintve), több programot szerveznek és kibővítették az ösztöndíjprogramokon belüli lehetőségeket. Pálfi József ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelességek mellett oda kell figyelni arra, hogy jól érezzük magunkat, tartozzunk egy közösséghez, szánjunk időt magunkra és azokra a dolgokra, amelyek fontosak, és a mindennapi élet apró örömeire is fektessünk hangsúlyt. Nyíri Enikő ismertette a napi eseményeket, beszélt a különböző szakokról, kiemelte az egyetem diákéletének fontosságát, valamint azokat a lehetőségeket, amelyek az oktatás mellett jelen vannak, például a diákszervezetet, az Arany János Kollégiumot, az ösztöndíjprogramokat, a Janus Pannonius Szakkollégiumot, a Partiumi Tehetséggondozó és Karrier Tanácsadó Központot, illetve a Colloquia Nyelvvizsgaközpontot. A megnyitón a zeneszak is bemutatkozott, az egyetem kórusának előadása színesítette a délelőttöt.

Diákok a szakokról

A nyílt napon minden szak felállított egy-egy standot, ahol az érdeklődők többet tudhattak meg az oktatásról, az órákról, valamint arról, hogy pontosan mit is takar egy-egy szak elnevezése. Ezzel párhuzamosan tevékenységek is zajlottak különböző termekben, minden szak készült valamilyen programmal. A Szociológia szak egyik tanára, Székedi Levente például egy előadást tartott A háromfejű tehén – kalandozás az álhírek világában címmel, mely során a klikkvadász oldalakról, az álhírekről és az online reklámokról beszélt, valamint arról, hogy a figyelemfelkeltő címek hatására könnyen „csapdába” eshetnek az olvasók. Egy másik teremben a Magyar Nyelv és Irodalom szak programja zajlott, látogatásunkkor éppen a Partiumi Honismereti Vetélkedő második fordulója, hét, középiskolás diákokból álló csapat részvételével. A teremben továbbá érdeklődők is jelen voltak, akik a szak tanáraival ismerkedhettek, beszélgethettek.

A nyelvszakokat illetően a diákok elmondták: színvonalas az oktatás, valamint a nyelvismereten, irodalmon kívül számos olyan tantárgy van, amelyek segítségével nemcsak pedagógusok lehetnek, hanem más szakmákat is választhatnak a későbbiekben, például a médiában, idegenforgalomban, fordítói munkakörben, közigazgatásban stb. „Nagyon fontos, hogy minimum egy idegen nyelvet beszéljünk a mai világban. Számos pozitív visszajelzést kaptunk a végzősöktől, hogy hasznos volt számukra ez a szak” – mondta Erdőközi Hedvig német szakos hallgató. A Tanítóképző szakon a hallgatók szintén több irányt választhatnak: kiemelkedő adat, hogy a PKE ezen szakán végzett hallgatók 90%-a szinte azonnal el tud helyezkedni. „Nagyon szeretem ezt a szakot, mert minőségi oktatást kapok. Számomra nagyon fontos, hogy magyarul tanulhatok, mindenki segítőkész, ez a legjobb, amit választhattam. Fontos az is, hogy a szakmai gyakorlat során az elemi oktatással és az óvodákkal is megismerkedhetünk” – mondta el Borbély Simon Csenge elsőéves hallgató.

A Képzőművészet – Grafika szakot illetően szintén sok a pozitív visszajelzés. Érdekes programokkal is készültek, fotó és animációs műhelyfoglalkozást szerveztek a hallgatók az érdeklődőknek, melyen nagy számmal vettek részt a nap folyamán. Az egyik hallgató, Popescu Patricia kiemelte: nagyon fontos, hogy nem alapfeltétel, hogy művészeti középiskolába járjon előtte a jelentkező. A hangulat nagyon laza, az oktatókkal közvetlen a kapcsolat, mely véleménye szerint nagyon fontos.

Törő Enikő

 

Forrás: https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/03/28/tobb-mint-hatszazan-a-varadi-pke-nyilt-napjan.biharinaplo?fbclid=IwAR2511TjAezh-_c_veOAAuwIyZC8yncVe2NTYmfuFYfd-Zah8or92Hwmqjw