Rendhagyó ünnepséggel kezdte a tanévet a PKE

Online ünnepséggel nyitották meg a 2020/2021-es tanévet a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, a járványhelyzetre való tekintettel. Az élő közvetítés során Szomor Abigél hirdetett igét, köszöntést pedig Tolnay István és Maior Enikő mondott.

Pikó Stefánia

„Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét” – hangzott az évnyitó alkalmára kiválasztott ige, Pál apostol Timóteushoz írt második levelének hetedik verse. Szomor Abigél, az egyetem lelkésze igehirdetésében arra intette a diákokat, de a tanárokat is, hogy a jelen körülmények ellenére se hagyják, hogy eluralkodjon fölöttük az a félelem, amely most meglehetősen széles körben jellemző a világban, főleg a koronavírus miatt. Az új egyetemi tanév kapcsán is lehetnek félelmeink az online tanórák körülményessége miatt, de aggodalmaink lehetnek ennek hatékonysága miatt is – nagyon fontos, hogy ne adjunk teret ezeknek a félelmeknek, mert ahogyan a lelkész fogalmazott, ezek a félelmek visszatarthatják a diákokat attól, hogy engedjék kibontakozni a bennük rejlő jót, az Isten adta tehetséget. „Az egyetemi közösségünknek, a tanításnak és tanulásnak az a célja, hogy a bennünk lévő jót, Isten adta tehetséget felkaroljuk, kibontakoztassuk, megerősítsük és útjára engedjük” – mondta. Hozzátette, hogy a most uralkodó kétségbeesésből az egyetem közösségét, és persze mindenki mást is, Isten igéjének a meghallgatása, az aszerint való mindennapi élet mentheti ki.
Szomor Abigél ezúttal nemcsak Pál apostoltól idézett, hanem a Halottpénztől is, és csavart is egyet a dalszövegen: „Van valami a levegőben, ami szétszed, ami összerak. Ami szétszed, az a félelem, ami összerak, az a Szentlélek”.
Az alkalomhoz tökéletesen illő ige kapcsán a lelkész megemlítette édesanyját, aki épp annyi éve tanár, ahány éves ő. Amikor az online oktatásról, erről a nehézkes időszakról beszélgettek, édesanyja azt mondta, azért bírja ki, mert szereti a diákjait és szereti a kollégáit – bíznak benne, hogy szeretettel, erővel és józan gondolkodással, együtt, ez a szokatlan körülmények között induló tanév is nemcsak átvészelhető, hanem jó is lesz.

Nem érdemes az örökséget eladni

„A múlt megismerése nélkül nem érthetjük meg a jelent és még kevésbé a jövőt” – fogalmazott beszédében Tolnay István alelnök, aki a Pro Universitate Partium Alapítvány kuratóriumának és elnökének nevében köszöntötte a diákokat és a tanárokat. Azért beszélt a múlt megismerésének fontosságáról, mert a PKE most már 31 éves múltjára tekintett vissza néhány gondolat erejéig, azt hangsúlyozva ki leginkább, hogy bár ma már természetesnek tűnik, hogy itt magyar nyelven tanulhatnak a fiatalok az egyetemen is, ez nem mindig volt ennyire magától értetődő; ezt mindenképp értékelni kell, és örülni neki, fogalmazott. „Azt kérem tőletek, hogy tanulmányaitok során legyetek szilárdak és kitartóak, becsüljétek meg a rendszerváltozás utáni első magyar egyetem hagyományait, őrizzétek meg a keresztény értékeket. (…) Nem érdemes és nem szabad feladni, pláne eladni, örökségeteket” – szólt a diákokhoz.

Mivel Pálfi József rektor objektív okokból nem tudott részt venni a tanévnyitón, dr. Maior Enikő rektorhelyettes mondott köszöntést az ő nevében is. „Majdnem 400 elsőéves hallgatónk van, arra kérem őket, hogy engedjék meg, hogy vezethessük őket az úton, amin elindultak, hiszen partnerek nélkül mi sem jutunk sehová” – fogalmazott. Hozzátette, tisztában van vele, hogy a jelenlegi helyzet nem a legideálisabb, és számára is furcsa csupán egy kamerához beszélni, ugyanakkor bízik benne, hogy diákok és tanárok együttműködésével a lehető leggördülékenyebben fognak túllépni ezen az időszakon is, és nemsokára már csak emlékké válik, hogy volt ilyen is.
„Az lenne nagyon fontos, hogy átérezzék és megtapasztalják, mit jelent egyetemistának lenni, még ha nincsenek is most itt fizikailag, de tudják, hogy mi mindig itt vagyunk (…). Arra kérem önöket, hogy legyenek a partnereink, tudjunk együtt tanulni, tudjunk együtt dolgozni. (…). Én ezennel megnyitom a 2020–2021-es tanévet, mindenkinek sok sikert kívánok, és kitartást!” – zárta beszédét a rektorhelyettes.
A rövid tanévnyitó ünnepséget a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar, illetve a Gazdaság és Társadalomtudományi Kar diákjainak képviseletében jelenlévő két hallgató fogadalomtételével, majd zenés képösszeállítással zárták.

Forrás:

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/rendhagyo-unnepseggel-kezdte-a-tanevet-a-pke-3231379/?fbclid=IwAR3cPfgDZje3-HC_zdzqg9-f--lrlW_k-HvExn4fobf-m40NT7aZIx4uyOU

thumbnailtanevnyito2