Mongóliától Connecticutig: mozgalmas év áll a PKE BMK mögött

Mozgalmas tanévet tudhat maga mögött a Partiumi Keresztény Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Kara: konferenciák, előadások, kiállítások és egyéb rendezvények sorozata zajlott nemcsak az egyetem falain belül, hanem a világ több pontján is. Az idei tanévben sem „pihennek”.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tanévben a Partiumi Keresztény Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Kara bejárta az egész világot, hiszen ha sorra vesszük azokat az eseményeket, amelyekben a kar érintett, Nagyvárad mellett olyan helyszínek bukkannak fel, mint Kolozsvár, Szentendre, Budapest, Bad Kissingen, Velence, Mongólia vagy Connecticut. „Visszatekintve az elmúlt évi tevékenységre büszkén állíthatjuk, hogy a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar oktatóinak és diákjainak szakmai teljesítménye mind lokális, mind nemzetközi szinten kiemelkedő jelentőségű volt. A Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék nemzetközi konferenciák és szakmai workshopok, valamint egy drámafordító tábor megszervezésében vállalt komoly szerepet, több esetben együttműködve magyarországi egyetemekkel, karrierirodákkal és szakmai szervezetekkel. A Művészeti Tanszéken az egyéni és közös kiállítások mellett tanszékünk oktatói és hallgatói számos magas rangú alkotótáborban is részt vettek. A Zene szakunk, valamint az egyetemi kórus pedig zenetáborok, zeneszerzői estek és sikeres fellépések mellett megnyerte a 17. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál nagydíját” – nyilatkozta Maior Enikő dékán.

A képzőművészetis hallgatók és oktatók kiállítással szerepeltek többek között Szentendrén, az Art Capital nemzetközi fesztiválon, a Central Connecticut State Universityn (New Britain, Connecticut, Egyesült Államok), a Velencei Biennálén. A tíz kiállítás mellett szinte ugyanennyi konferencia részesei voltak oktatók és diákok, a német szakosok az elmúlt decemberben például ismét részt vettek a Bad Kissingenben (Németország) évente megszervezett konferencián, az angol nyelv- és irodalomtudományi tanszéken drámafordító tábort szerveztek, a magyar nyelv- és irodalomtudományi tanszék a Partiumi Szabadegyetem szervezésében vállalt szerepet, a zene szakosok pedig zenetudományi konferenciát szerveztek Angi István tiszteletére – és a sor még folytatható. Júniusban lezajlott a Mongol–Erdélyi Képzőművészeti Csereprogram mongóliai része: a program ázsiai résztvevői a napokban érkeztek meg a székelyföldi Olasztelkére, a későbbiekben pedig Nagyváradra is ellátogatnak. „Azt szeretnénk, hogy minél többet tudjunk ajánlani, az a hallgató, aki minket választ, tényleg azt érezze, hogy ő itt jól érzi magát, szeret itt lenni, szeretne velünk azután is kapcsolatban maradni, miután befejezi az egyetemet” – mondta el a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja.

Fordító- és tolmácsképzés

A jövőbeni tervekhez tartozik a fordító- és tolmácsképzés beindítása, a mesteri képzés várhatóan jövő ősztől el is indulhat. A szak beindításán már dolgoznak, többek között megvásárolták a tolmácsgépeket, illetve akadémiai célokra megkapták az egyik legelismertebb fordítástámogató szoftver licenszét (Memoq), amit már az alapképzés fordításóráin is használnak, ezáltal is egy versenyképes tudást szeretnének nyújtani a hallgatóknak – mondta el Bökös Borbála tanszékvezető (Angol Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék).

Forrás: 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/10/07/mongoliatol-connecticutig-mozgalmas-ev-all-a-pke-bmk-mogott.biharinaplo?fbclid=IwAR1ggG_YucevQ6m0FdN5IW3fK_VHIAlRpsIbXe7fTClg7INyYvfYL7MDBbc

János Piroska

maior eniko dekan kozepen illetve bokos