MEGHÍVÓ

ÖRMÉNY EMLÉKKIÁLLÍTÁS NYÍLIK A PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEMEN- 2015 november 11-én (szerdán) 17 órai kezdettel.

MEGHÍVÓ

 

ÖRMÉNY EMLÉKKIÁLLÍTÁS NYÍLIK A PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEMEN- 2015 november 11-én (szerdán) 17 órai kezdettel.

Az Örmény Genocídium 100. évfordulója alkalmából kiállítás megnyitóra és filmvetítésre hívjuk az egyetemi polgárokat és érdeklődőket.

PROGRAM:

17:00 - KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti aulájába.
17:20 - az Örmény Genocídium című DOKUMENTUMFILM VETÍTÉSE az egyetem Dísztermében



Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban című kiállítást Dr. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnöke és Ráksi Lajos, a PKE lelkésze nyitja meg. Ebből az alkalomból hallhatják az érdeklődők Alan Hovhaness (szül. Alan Vaness Chakmakjian) örmény származású zeneszerző A lámpás című kompozícióját Thurzó Sándor József brácsaművész előadásában.

Az Örmény Genocídium című dokumentumfilm egy túlélő beszámolóján keresztül mutatja be a Genocídium történetét, borzalmait, archív fotók és filmbejátszások segítségével, francia nyelven, magyar nyelvű felirattal.

A kiállítás bemutatja az 1915-1916-os eseményeket, annak előzményeit és következményeit, pl. az örmény diaszpóra kialakulását, az első Örmény Köztársaság megalakulását.
Adalékként fontos megjegyezni, hogy az örmények a IV. sz. elején az elsők között vették fel a kereszténységet államvallásként s évszázadokon keresztül őrizték hagyományaikat; önálló struktúrába tagolva éltek az Oszmán Birodalomban (az ősi földjükön). Már a 19. században Abdul Hamid szultán idején a birodalom reformjaival elégedetlenkedő örmények százezreit pusztították el, de az akkori mészárlások még nem irányultak a nép teljes megsemmisítésére.

Az örmény nép tragédiájának kezdetét 1915. április 24-hez kötik a történészek, amikor a konstantinápolyi örmény értelmiség és gazdasági elit képviselőit elfogták, deportálták, majd kivégezték. Másfélmillió örmény esett áldozatul, akiket II. Karekin pátriárka, örmény apostoli egyházfő 2015. április 24-én szentté avatott.

A kiállítás célja: felhívni az emberek figyelmét a 20. század első és elhallgatott népirtására, melynek eredményeként a keresztény örményeket gyakorlatilag felszámolták az Oszmán Birodalomban a legkegyetlenebb módokon.

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT!

 

Sz. Horváth István - igazgató, Partiumi Magyar Művelődési Céh

Ráksi Lajos - lelkész, Partiumi Keresztény Egyetem Gyülekezete

plakat-pmmcpkegy-ormeny.pdf

12189920 795205320590843 7091982436732204189 n