Megalakult az MTA történeti földrajzi albizottsága

2015 április 24-én, Sárospatakon került sor, az MTA történeti földrajzi albizottságának alakuló ülésére.

2015 április 24-én, Sárospatakon került sor, az MTA történeti földrajzi albizottságának alakuló ülésére.

A szervezők elmondták, hogy az albizottság megalakításával a tudósok régi tartozásukat törlesztik. A geográfia és a történelemtudomány határterületét képező történeti földrajz Magyarországon megérett arra, hogy az akadémiai struktúrában is megjelenjen. Az albizottság elnökévé Dr. Kókai Sándort, a Nyíregyházi Főiskola docensét, titkárává pedig Dr. Csüllög Gábort (ELTE) választották. Dr. Süli-Zakar István (Debreceni Egyetem) javasolta, hogy az albizottság tiszteletbeli elnöke a doménium magyar újjáalapítója, a 81-ik évében lévő Dr. Frisnyák Sándor legyen.

Az alakuló ülésen köszöntőkkel és előadásokkal felszólaltak: Dr. Tamás Edit, a sárospataki Rákóczi Múzeum igazgatója, Dr. Kókai Sándor, Dr. Frisnyák Sándor és Dr. Dövényi Zoltán (egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem). Az alakuló ülésen a Partiumi Keresztény Egyetemet és egyben a határon túli kutatókat Dr. Szilágyi Ferenc képviselte.

A tudományos munka végeztével a résztvevőket Dr. Tamás Edit igazgatónő szakszerű vezetésével a Rákóczi Múzeum három tárlatának (Vörös-torony, Rákóczi-gyűjtemény, Ágyúöntő-műhely) megtekintésére invitálták a szervezők.

Dsc 0127Dsc 0102Dsc 0097