Elballagtak a PKE végzős hallgatói

Nagyszerű ballagási ünnepséggel búcsúztatta a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem múlt szombaton a végzős diákokat az újvárosi református templomban.

 

Pikó Stefánia

A Partiumi Keresztény Egyetem tanévzáró ünnepsége minden évben jeles esemény, az ideiről pedig elmondhatjuk, hogy az utóbbi esztendők legkiválóbb alkalmán lehettünk jelen múlt szombaton, június 10-én. Bogdán Szabolcs János református püspök szívhez szóló igehirdetését követően az egyetem elöljárói, valamint a meghívottak is igazán értékes gondolatokat osztottak meg a jelenlévőkkel, ugyanakkor a magánének szakos hallgatók remek műsorral készültek.

Fotó: Alexandru Nițescu

A ballagási ünnepség kivételessége egyebek mellett abban rejlett, amit az egyetem rektora, dr. Pálfi József lelkipásztor meg is említett ünnepi beszédében: a most ballagó hallgatók épp, hogy megkezdték egyetemi tanulmányaikat, és máris a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal találták szemben magukat. Ez azt jelenti, hogy az alapvető akadályokon túl egyéb nehézségekkel is meg kellett küzdeniük, hiszen az egyetemi éveik legjava számukra az online térben telt. Az egyetem azonban sikeresen vette az akadályokat, a templom a korábbi évekhez hasonlóan most is főként a hallgatókkal volt tele, mindössze néhány tucatnyi hozzátartozó fért még be.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az átvonulás után a jelenlévőket először Szomor Abigél egyetemi lelkipásztor köszöntötte, majd felkérte Bogdán Szabolcs Jánost, a Királyhágómelléki Reformáts Egyházkerület püspökét, tartsa meg az igehirdetést. A püspök a hallgatókhoz szólt, Dávid fiának, Salamonnak a történetével mutatott példát, és adott jó tanácsot a jövőre nézve. Igehirdetésében arról beszélt, hogy Salamon királysága kezdetén bevallotta Isten előtt, hogy nem ért a kormányzáshoz, és hogy fél. A püspök megjegyezte, a mai világban erre lehet, hogy azt a választ kapta volna, hogy gond van az önértékelésével, de az nem baj, sőt, szükség is van arra, hogy megismerjük a saját határainkat, a saját képességeinket. Hozzátette, az, hogyha csak saját magunkban bízunk, kifejezetten veszélyes lehet. Fontos, hogy önreflexiót gyakoroljunk, ahogyan Salamon is tette, és merjünk segítséget kérni, ahogyan ő is egy kéréssel fordult Istenhez. Salamon engedelmes szívet, más fordítások szerint értelmes szívet kért Istentől, amely segíthet neki abban, hogy eldöntse, mi a jó, és mi a rossz. Bogdán Szabolcs János rámutatott, hogy lehetünk bármennyire is okosak, tanultak, tehetségesek, a bölcsességet, a bölcs szívet csakis Istentől kaphatjuk meg. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, mi a jó és mi a rossz, szükség lesz a bölcsességre, Istenre. Ezekkel a gondolatokkal búcsúzott a püspök az egyetem hallgatóitól.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az igehirdetést követően Szomor Abigél üdvözölte a meghívottakat, majd felkérte Tőkés Lászlót, a Pro Universitate Partium Alapítvány elnökét, köszöntse ő is a jelenlévőket. Az elnök említést tett arról a tanévzáró hangversenyről, amelyet a ballagás napja előtt, péntek este tartottak a templomban, ennek keretében az egyetem vegyeskara örvendeztette meg a közönségét. „Egyenesen drámai volt, amikor Kodály Zoltán Esti dalának elhangzása után Kovács Gábor karnagy professzor úr bejelentette a nyilvánosság előtt, hogy ez volt az utolsó fellépése ennek az énekkarnak. Nagyívű pályát futott be egyetemünk zeneszaka és énekkara, az Esti dal szavaival merem kifejezni reményemet: Bátorítsad szívünk álmát! – vagyis a megfogyatkozott énekkar a jövőben újra kiegészüljön, és Isten dicsőségére végezze szolgálatát!” – fogalmazott.

Az alapítvány elnöke felidézte az immár 33 éves egyetem kezdeti időszakát: 1990. május 19-én az egyházkerület igazgatótanácsa mondta ki a Sulyok István Református Főiskola megalakulását: „Méltó, hogy név szerint is megemlékezzünk az akkor kinevezett ideiglenes intézeti tanács tagjairól, akik közül többen már el is távoztak a minden élőknek útján: Tőkés László püspök, jómagam, Veres-Kovács Attila főjegyző, Szatmári Ferenc főgondnok, Eszenyeiné Széles Mária és Major Huba egyetemi tanárok, valamint Darók Gábor jogtanácsos. Az eltávozottak emléke legyen áldott!” Kiemelte, hogy az egyházak, az ökumenizmus jegyében, hatalmas munkát fektettek abba, hogy a rendszerváltás után az elnyomott magyarságot felvirágoztassák, ennek volt része a felsőoktatási intézmény létrehozása is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Mindezek mellett említést tett a PKE megalapításáról is, amely 1999. októberében történt, és amelyet szeptemberben a Pro Universitate Partium Alapítvány megalakulása előzött meg a következő alapítótagokkal: Tőkés László és Tempfli József püspökök, Kovács Béla rektor, Tolnay István tanügyi előadótanácsos, Eszenyeiné Széles Mária egyetemi tanár, Fodor József püspöki helynök, Csapó József szenátor és Szilágyi Zsolt parlamenti képviselő.

„A kezdetek bemutatásával az volt a szándékom, hogy annak tanulságait levonva a jövendő útját keressem. Egyházkerületünk és testvéregyházaink közéleti szerepvállalása és nemzetünk érdekében végzett szolgálata ékes példája annak, hogy a cselekvő hit erejével és hitbeli összefogással még a legnehezebb, és a reménytelennek tűnő helyzetekből is miként találhatjuk meg a kivezető utat” – zárta beszédét Tőkés László.

„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” – idézte Morus Tamás szavait Szomor Abigél. „Amikor a múltat felidézzük, mi mindannyian az alapítók hitének a lángját kívánjuk továbbvinni” – fogalmazott az egyetem lelkipásztora, megköszönve Tőkés László ünnepi szavait.

Biztos pont a válságban

Simon István Előd konzul köszöntötte a következőkben a jelenlévőket, kiemelve, a PKE egy olyan felsőoktatási intézmény, amely tudatosan vállalja a keresztény értékrend és a magyar szellemiség értékeit – ez a szellemi és lelki örökség találkozott az elmúlt években az itt tanuló hallgatók fogékony, befogadó elméjével és szívével.

„Úgy gondolom, hogy egy igazán kiváltságos helyzetben voltak és vannak, melyet az ilyen szellemi hátterű intézményben tanuló fiatalok legtöbbször életük későbbi szakaszában becsülnek igazán. Különösen nagy értéknek tartom ugyanis, hogy a 21. századra jellemző érték- és identitásválság közepette egy olyan helyen tanulhattak, amely a keresztény értékrend szilárd és nemzetmegtartó talaján állva, korszerű, modern és versenyképes tudással vértezte fel önöket” – mondta a hallgatóknak.

Fotó: Alexandru Nițescu

„Mindenekelőtt Istennek legyen hála és köszönet azért, hogy ezt a napot is megértük, és főként, ballagóinkat szemlélve, szép számban jutottunk el most is erre a pillanatra, hogy egyetemi tanulmányaik végéhez – vagy majdnem a végéhez – elérkezzenek” – indította ünnepi beszédét az egyetem rektora, dr. Pálfi József, miután dicsérő szavakkal illette a Molnár Levente, Vasile Carmen és Bogdán-Bódis Ádám oktatók által felkészített magánének szakos hallgatókat.

A rektor, ahogyan fentebb is említésre került, a válság fogalmáról beszélt, hiszen az éppen végző évfolyamoknak a járvány kellős közepén kellett teljesíteniük. Hozzátette, a válság rokon fogalma a változás, hiszen egymás után következnek: „a korábban ismert civilizációnk és megszokott életrendünk szövetének eróziója nemcsak felgyorsult, hanem eresztékeiben is recseg-ropog”. Megjegyezte: „Az ilyen idők komplex képleteire a normális élet szabályainak válaszait egyáltalán nem lehetetlen, de bizony, nem könnyű sokszor megadni. (…) Ezért kell a szorító feszültségek között sokszor megállni és felemelt fejjel (…) feltekinteni az egyetlen nem változóra, mint örök viszonyítási és biztos igazodási pontra”.

Az egyetem tisztességgel megőrizte belső stabilitását az elmúlt években, sőt, egy nehéz időszakban sikerült növelni, erősíteni társadalmi beágyazottságát – tette hozzá Pálfi József. Ebben a diákok első számú partnerek voltak, hiszen itt maradtak és kitartottak. A korábban megvetett alapoknak köszönhetően a járvány után a felgyorsuló események sodrásában is állták a sarat. Rengeteg program, rendezvény történt. A PKE hallgatói létszáma a 2022–2023-as tanévben közel 850, a ballagók száma 243, alapképzésben 168, mesteri képzsében 75. Az egyetem oktatói létszáma 75 főállású, 18 óraadó, valamint 10 vendégelőadó.

Fotó: Alexandru Nițescu

„Illessen hát köszönet minden hallgatót, családtagot, akik úgy döntöttek, hogy egyetemünket választják, illesse köszönet az egyetem bármelyik típusú munkatársát, akik nap mint nap tettek azért, hogy élet legyen az egyetem falai között. (…) Illesse köszönet mindazon partnereinket, akik a tudományos élet, a középiskolák, a társadalmi, gazdasági, politikai élet részéről vettek részt jószándékkal és jóakarattal, tevőleges munkával az életünkben” – fogalmazott a rektor. Mindezek mellett említésre kerültek a várható új szakok, mint például a Gazdaság-Informatika, amelyhez mindössze néhány nappal ezelőtt kapták meg az engedélyeket, illetve Pénzügy mesterszak is indul ősszel.

Fotó: Alexandru Nițescu

A köszöntések és a magánének szakosok műsorát követően a hallgatók is elmondták búcsúbeszédeiket, valamint átadásra kerültek a PKE szimbólumai is, a Szentírás és az egyetem kulcsa.

 

Forrás:

ERDON - Elballagtak a PKE végzős hallgatói