Dr. Pálfi József rektor tanévzáró beszéde 2023 június 10-én.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves barátaim a Krisztus Jézusban!

 

Isten hozott Mindenkit a PKE tanévzáró ünnepségén, legyen az vendég, támogató, családtag, barát, hallgató, oktató, egyetemi alkalmazott, de talán szabad ma kiemelten üdvözölnöm és köszöntenem a végzős hallgatókat. Mindenekelőtt azonban Istennek legyen hála és köszönet azért, hogy ezt a napot is megértük és főként ballagóinkat szemlélve szép számban jutottak el most erre a pillanatra, hogy egyetemi tanulmányaik végéhez vagy majdnem a végéhez elérkezzenek.

Örülve és boldogan tekintünk ma vissza erről az ünnepi mérföldkőről, mert nem volt ez olyan azért könnyű és egyszerű. A mostani végzősök voltak azok, akiket 2019-2020-ben éppen telibe talált a Corona vírus világjárvány és minden, ami ehhez kötődött. Elmondhatjuk, hogy azóta még jobban felgyorsult és összesűrűsödött történelmi időket élünk, melyben szinte alig bírjuk kapkodni eszünk, értelmünk „lábait” és tartani az iramot mindazzal, ami velünk és körülöttünk történik. A válság szó vagy annak valamely mutációja, szinte minden téren és összefüggésben olyan mindennapi megszokott fogalommá vált életünkben, hogy lassan már fel sem kapjuk a fejünket, ha valahol, valamiképpen kóstolgatja az életünket. A válság nemcsak a magán és közösségi lét egy-egy területen jelentkezik, hanem láncszerűen az élet minden szegmensében. Persze a hosszabb-rövidebb, gyengébb-erősebb intenzitású krízisek önmagukban nem feltétlenül rosszak, mert a fogalomnak lehet akár jó vagy rossz kimenetele, fordúlata, sőt következménye is. A válság ugyanis olyan cselekvés, vagy hatási tünemény, mely a működő erőknek azon állapotát jellemzi, mutatja, melyben a dolgok, így vagy amúgy történendő kimenetele várható.

A válság természetes rokon fogalma a változás. A válsággal együtt minden gyorsan, szinte alig követhetően változik is percről-percre, mert a korábban ismert civilizációnk és megszokott életrendünk szövetének eróziója nemcsak felgyorsult, hanem eresztékeiben is recseg-ropog. A minap, a mindenkor egyik legnagyobb magyar filozófusával, a józan parasztésszel találkoztam, aki napjaink jellemzése kapcsán annyit mondott, hogy olyan időket élünk, amikor nagyon elment az ember esze. Nemcsoda ez, hiszen a konfliktusok mellett és mögött olyan valóságos háborúk, ideológiai, eszmei zűrzavarok is terhelik életünket, melyek sokszor nem az értelmes, helyes és jó életrendet szolgálják. És a sokszor megborult elme bármely devianciára képes vagy képes azt normálisnak mondani. Az ilyen idők komplex képleteire, a normális élet szabályainak válaszait, bár egyáltalán nem lehetetlen, de egyre nehezebb megadni. A változással önmagában nem lenne baj, ha az normális ütemben és a józan észnek megfelelően haladna az útján. Ezért kell a szorító feszültségek között sokszor megállni és felemelt fejjel feltekinteni az egyetlen nem változóra, mint örök viszonyítási és biztos igazodási pontra.

Mindezekkel együtt, ha visszatekintünk, akár az elmúlt egy-két-három esztendőre is, akkor mi nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy a PKE egész egyetemi societásával együtt, tisztességgel megőrizte belső stabilitását, kiszámíthatóságát, tervezhetőségét, kredibilitását.  Sőt egy meglehetősen nehéz időszakban kapcsolati tőkénket, társadalmi beágyazottságunkat is növeltük, erősítettük. Ebben Önök jelenlétükkel és azzal, hogy itt maradtak és kitartottak elsőszámú partnerek voltak. A korábban megvetett alapoknak köszönhetően a világjárvány hivatalos lejárta után, miként azt mindnyájan tapasztalhattuk is, a nagyon felgyorsúló események sodrásában álltuk a sarat. Az új és sokszor változó körülményekhez rugalmasan alkalmazkodva rengeteg programot, rendezvényt sikerült megszervezni és behozni az Egyetemre. A számok is önmagukért beszélnek, hiszen a PKE hallgatói létszáma a 2022-2023-as tanévben stabil maradt (830). A ballagói összlétszám 243. Ebből Alapképzésben (BA) 168 és Mesteri képzésben (MA) 75 hallgató jutott el a mai napra. A hallgatói létszám mellett az Egyetem oktatói létszám 79 főállású, 18 óraadó, valamint 10 vendégelőadó. Az elmúlt tanévben tudományos fokozatot 4-en szereztek. Az adminisztratív munkatársak létszáma 52.

Illessen hát köszönet minden Hallgatót vagy családtagot, akik úgy döntöttek, hogy Egyetemünket választják. Illesse köszönet az egyetem, bármely típusú munkását, akik nap, mint nap konkrétan tettek is azért, hogy élet legyen az Egyetem falai között. Illesse köszönet mindazon partnereinket is, akik a tudományos élet, a középiskolák és társadalmi, gazdasági, politikai élet részéről vettek részt jószándékkal és jóakarattal, tevőleges munkával az életünkben. Ebben a helyi erőkkel együtt, elsősorban a Fenntartó Magyar Kormányt és a Sapientia Alapítvány Kuratóriumát illesse köszönet, akik mindvégig biztosították működésünkhöz a financiális alapokat és kereteket.

A stabil munka mellett, az elmúlt esztendőben is, minden belső vagy külső háborgás, konfliktus ellenére és mellett is úgy terveztünk, álmodtunk, fejlesztettünk, ahogy a hely és az időszerűség igénye megkövetelte és megköveteli holnap is. Így volt és van ez akár új szakok, képzések tervezése és létrehozása során, hogy közben a meglévő értékeket átépítjük, beépítjük az új formákba, keretekbe. Örömmel jelentem be, hogy kemény és következetes munkával megkaptuk a Gazdasági informatika szak indításához szükséges működési engedélyt és amennyiben ez hamarosan meg is jelenik a Hivatalos Közlönyben, akkor már ősztől útjára is indítjuk a szakot. Olyan álom valósul meg ezzel, amellyel már régóta adósai voltunk régiónnak. Ebben az Ó-i E nyújtott és nyújt konkrét szakmai támogatást számunkra. A másik két tervezett (Vidékfejlesztési agrár-, valamint Gépész-) mérnöki szakot első perctől kezdve, a D-i E-mel közös képzésben terveztük és folytatjuk. Tudjuk, hogy Partiumban nem nő a potenciális egyetemista hallgatói létszám, de bízunk benne, hogy az időszerű képzések indításával némiképpen lassítani tudjuk az elvándorlási tendenciát, melynek leginkább régiónk van kitéve. A Pénzügy mesteri szak is útnak indul. Minden időszerű elképzeléssel hosszú távra tervezünk, egyetértve a régi  közmondással „Ha egy évre tervezel, ültess rizset; ha húsz évre tervezel, ültess fákat; ha a következő generációknak tervezel, tanítsd az embereket”.

Régiós szerepünk, szerepvállalásunk és felelősségünk tudatában tettük és tesszük a dolgunkat továbbra is. Tudjuk, hogy provinciális helyzetben vagyunk, ám abban a Kárpát-medencei Magyar Felsőoktatási Hálózatban, amelynek szerves részei vagyunk, meg van a helyünk és megvannak a lokális feladataink. Régiónkban a szakmai tudományos célok és szempontok mellett hangsúlyosak a közösségi, társadalmi, sőt nemzetpolitikai elvárások is. Felsőoktatási intézményként a hazai és nemzetközi mezőnyhöz való felzárkózást, egy pillanatra sem kívánjuk szem elől veszíteni. E helyen örvendek együtt és gratulálok a Sap. EMTE-nek, akik belső akadékoskodás és külső gátló tényezők ellenére is, immár a negyedik, Sepsiszentgyörgyi Karukat is megnyitották.

Amúgy egy egyetem életében mindennap fontos és megemlítésre méltó. Ám miként a polgári esztendőben is vannak mérföldkövek, egy-egy fontos stációt jeleznek, úgy az egyetemi élet mindennapjaiban is voltak olyan alkalmak, melyek jelzés értékűen kiemelésre méltóak. Ilyen események voltak többek között:

1. a Kárpátmedencei Magyar Rektori Konferencia (szept. 29-30.),

2. a Romániai Magyar Közgazdász Társaság éves konferenciája (okt. ...),

3. az Erdélyi Múzeum Egyesülettől elnyert – gr. Mikó Imre Emléklap kitűntetése (nov. 18.),

4. részt vettünk a Kárpátmedencei Felsőoktatási Educatio kiállításon, jan. 12-14. között

5.  Sikeres Egyetemi nyílt napot szerveztünk és tartottunk márc. (10.),

6. sikeres Nemzetközi Matematika konferencia megszervezésére, lebonyolításra került sor márc. 31-ápr. 2 között,

7. április 28 – RMDSz országos kongresszusán,

8. Az Egyetem Napja rendezvényre május 11-én, mely során plenáris előadások mellet, a szakmai munkát elismerő diszokleveleket is átadtunk.

9. Az Alumni-napra a Levendula parkban.

10. A Nyelvi Sokszínűséget Elősegítő Nemzetközi Hálózat (NPLD) támogatásával, a hollandiai Frízföld Tartomány Önkormányzatával közösen új együttműködési projektet indítottunk el. Ebbe a partnerségbe 14 olyan európai egyetem, egyetemi szövetség, illetve kutatóintézet kapcsolódott be, melyek küldetése valamelyik európai kisebbségi közösséghez kötődik.  A partnerintézmények képviselőinek találkozójára a következő napokban éppen egyetemünkön kerül sor. 

Természetesen nem lehet mindent felsorolni, kiemelni. Legyen szabad kollégáim beszámolójából kiemelni néhány jelzésértékű konkrétumot is. Ismét négy diákunk tanult az amerikai a Central Connceticut State University-n. Sőt az Erasmus+ program keretén belül és először tanul nálunk amerikai diák is.

Az OTDK - A hallgatói tudományos élet egyik legjelentősebb eseményének számított az idén 36. alkalommal megszervezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia, melyen a PKE Hallgatói idén is szép számmal képviselték egyetemünket. Intézményünk mind a 4 tanszékéről indultak versenyzők, összesen 5 szekcióban. A Humán Tudományi Szekcióban különdíjazott lett Lakatos Emília-Katalin, a Társadalomtudományi Szekcióban 8 jelenlegi és korábbi hallgatónk is bemutatta kutatását, közülük Oláh Mirjám második helyezést ért el, míg Hunyadi (Csokmai) Irén Imola különdíjban részesült. A Művészeti és Művészettudományi Szekcióban résztvevő Bódi Mátyás-László zenei alkotás és előadása második helyet nyert. A Közgazdaságtudományi Szekcióban egy alkotópáros, Fazekas Réka és Füleki Sándor Botond pályamunkája különdíját kapott. A Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekcióban a pedagógiához kötődő munkák kerültek bemutatásra, melyek részünkről is dicséretet érdemelnek. 

Örömünkre szolgál visszaemlékezni a Művészeti Tanszék kiemelkedő eredményeire, úgy, mint arra, hogy a PKE Vegyeskara aranydiplomát szerzett a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen. Egyik képzőművész hallgatónk (Réti Kincső-Zita Sosemvolt mesék címmel társasjátékot alkotott meg, mellyel első díjat nyert a tudományos diákköri konferencián. A Magánének szak hallgatói számos fellépéssel büszkélkedhetnek. A Képzőművészeti tanszék pedig továbbra is aktívan szervezett különböző hazai és nemzetközi kiállításokat, és rendkívül szép sikereket ért el, hogy csak például a Transylvanian Design Week-en való részvételt említsük, de fontos kiemelni az évek óta nagy sikernek és nemzetközi láthatóságnak örvendő Publicritic pályázatot is. A Grafika szak képviselőivel együtt egyetemünk most utazik Malajziába szakmai kapcsolatfelvételre.

A Nyelv és irodalomtudományi Tanszék is számos, már évek óta jól bejáratott rendezvénnyel, nemzetközi konferenciával büszkélkedhet, például a Networks nemzetközi konferencia, vagy Romániai Germanisták idei Nemzetközi Kongresszusa. Ugyanakkor fontos kiemelni a hallgatóknak szervezett csapatépítő, valamint külföldi tanulmányi kirándulások és workshopokat is, mint például a a bécsi Collegium Hungaricum, valamint németországi Akademie Mitteleuropa (Közép-Európa Akadémia) rendezvényein való részvételt, vagy akár a Londoni Centre for Interdisciplinary Research konferenciáján való részvételt. Tanszékeink évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a középiskolás diákok megszólítására, ezzel kapcsolatban talán egyetlen kiemelkedő eseményt jeleznénk: azt a különleges fórumszínházi előadást most májusban, amely által közelebb hoztuk Madách I. Az ember tragédiája című művét a Bihar megyei középiskolásokhoz a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

Kiváló együttműködések, konferenciák zajlottak/zajlanak az idei évben is: pl. Kárpát- medence konferencia az NSKI társszervezésében; június végén kerül sor a Magyar Földrajzi Társaság Konferenciájára itt a PKE-n. Sikeresen zajlik a kiválósági ösztöndíjprogram az MNB-Padme támogatásával. Nagy lendülettel újult meg a munka a Fényes Elek szakkollégium Műhelyében.

A Magyar Nemzeti Bank tehetségprogramjában részt vettek közgazdász hallgatóink. Több hallgatónk az idén is bekerült a 2023-as országos Logisztikai csapatbajnokság döntőjébe, a Fekete Sasok vezetőtanára dr. Flórián Gyula, a csapat tagjai: Csomós Csilla- Éva, Rozsályi Emőke, Balla János, Bádon Dávid, Jakab Ferenc-Mózes-Olivér.

 

Kedves Végzős Hallgatók!

A gyors és mélyenszántó válságok korában azok maradnak meg, kerülnek ki nyertesen és győztesen, akik történelem jó oldalán állnak. A gyors és mélyenszántó változások korában azok maradnak meg, akik a változásokhoz nemcsak utólag zárkóznak fel, hanem maguk is tevőleges sorsformálóivá válnak a történéseknek, az eseményeknek. A válságos idők változásai között tisztában kell lenünk a valósággal és józan ésszel kell megkapaszkodni a maradandó biztos pontok metszéspontjainál.

Nem elég jól képzettnek, okosnak lenni, hanem a bölcsesség kútforrásánál is le kell telepedni. Fontos a tudás, a korszerű ismeret, de morális tartás nélkül nincs helyes és normális élet. Kétségtelen, hogy olyan idők ezek, amikor sok jó vagy rossz is érhet bennünket. Azt, hogy mi ér, mi illet, mi hat ránk ezekben az időkben nagy mértékben függ tőlünk is. Hiszem, hogy ebben alapvetően fontos az, hogy mit tartunk értéknek, mi vagy ki adja értékrendünk alapját és célját. Érmelléki emberként számtalanszor gondolkodtam már el azon, hogy milyen gazdag szóbokrot alkot ez a két betű, hogy ér. A fogalom eredeti általános értelme: „bizonyos téren, irányban valahová elhatás, jutás, folyás, menés, vagyis olyan vonal, út, csatorna, melyen valamely test tovább halad, jut, foly, terjed. Különösen azon pont, hely, honnan valami kihat, kifoly, kifakad, hogy tovább jusson, haladjon.” Tudom, hogy nekünk olyan értékeink vannak, melyeket érdemes megtartani, arra építeni és azt tovább munkálva, fejlesztve átmenteni.

A bölcs ember tudja milyen alapra álljon, tudja mihez viszonyítson, tudja mihez, kihez igazodjon az ilyen időszakok kihívásai között. Hittem és hiszem és töretlenül vallom, hogy a történelemnek volt, van és lesz is egy, egyetlen Ura, aki az életnek nemcsak sarok- és fixpontja, hanem olyan vezérlő, útmutató csillaga, akire a megadatott szabad választás okán, minden időben és körülmények között érdemes figyelni. Ezért is érdemes ma is az Örökkévaló életpárti útját választani és azon megmaradni, mert az az Út megtart és vezet. Manapság többször hallottam már azt, hogy MI van, de mesterséges bölcsesség nincs. Bennünket viszont az örök bölcsesség arra emlékeztet és figyelmeztet, hogy a ránk bízott kisebb és nagyobb kertet, életteret műveljük és őrizzük és úgy tegyük megrongált korunk emberét és életét helyi édenné. Ez az ősi, de örökérvényű parancs a régmúltban hangzott el valamikor a kezdetben. Számotokra, most egy személyes új kezdet rajtvonalánál ugyanolyan bíztató érvénnyel szól.

Ferenc pápától a közelmúltban azt kérdezték, hogy mi jut eszébe a magyarokról? Ő két szót mondott: gyökerek és hidak. Gyökereink, gyökereitek bárhová is fordultok mindenütt mélyek és erősek. A törzsek meg-meggyengülhetnek, korrumpálódhatnak ám a gyökerek felé fordulva, azokból is táplálkozva mindig új és erős törzseket hozhatnak létre bizalommal és küzdelemmel, munkával. Bárhová kerültök is, ápoljátok gyökereiteket, építsetek a törzseitek mellé erős, nem korszerű, hanem időszerű és egymást szolidárisan segítő hidakat, melyek az egyéni, családi és társadalmi életet jobbá, eredményesebbé, sikeresebbé, jobb ízűvé tehetik.

A helyettünk is gondolkodni akaró mérhetetlen és mesterséges információ korában vigyázzatok a személyes jellegre, az egymáshoz kötő kapcsolatokra, közösségre. Ne csak bankszámla számokat tudjatok és akarjatok olvasni, hanem olyan könyveket, amelyek értelmes tudást, helyes világlátást adnak.

A bölcs Salamon gondolataival kívánok minden jót számotokra a továbbaikban, aki az Örökkévaló kérdésére, amikor azt kérdezte tőle, hogy mit akarsz, hogy adjak neked, mert bármit megadok, akkor azt válaszolta, hogy bölcs és értelmes szívet, hogy azzal tanácsoljam, menedzseljem ezt a népet.

 

Dr. Pálfi József

rektor