Bukarest - Made in Partium

Április 3-án és 4-én került sorra a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet Szakának Bukarestben zajló Made in Partium gyűjtőnév alatt futó két nagy nívójú kiállítására.

A tárlatok a Bukaresti Magyar Intézet – Balassi Intézet és az UNARTE Bukares (Bukaresti Namzeti Képzőművészeti Egyetem) meghívására valósultak meg.

A Made in Partium keretén belül egyetemünk Képzőművészet Szaka három markáns projekttel mutatkozott be bukaresti közönségnek: Bauhaus 100, PHOTOLUDENS  és Art Generator.

A Balassi Intézetben április 3-án nyílt a tárlat, ahol a Bauhaus 100 és a PHOTOLUDENS projekteken belül született munkák kerültek kiállításra. A megnyító beszédet Mihai Plămădeală művészetkritikus mondta, aki értékelve a diákok munkáit kiemelte azok eredetiségét, kreativitását és technikai kivitelezésének igényességét.

A megnyítón ugyanakkor jelen volt Cosmin Păulescu, a bukaresti Képzőművészeti Egyetem design szakának dékánja is. A tárlat házigazdája Kósa András László, a bukaresti Balassi Intézet igazgatója volt. Ugyanakkor a Képzőművészet Szak tanárai is értékelték a kiállított munkákat.

A Bauhaus 100 anyagának kapcsán Balázs Zoltán, a PKE Képzőművészet Szak tanszékvezetője hangsúlyozta, hogy a projekt abból az indíttatásból született, hogy szakunk 2019-ben, a Bauhaus évfordulójára tematikus évet hirdetett meg. A tematikus év kapcsán készült hallgatói munkáknak egy részét mutatták be a tárlaton.

A PHOTOLUDENS ötletgazdája, Kovács Zoltán elmondta, hogy az egyetemi hallgatók fotóműhelyben készített munkáit láthatja  a közönség. A bukaresti kiállítás során a fotográfiák formai és összefüggésbeli változásait vizsgálhatjuk egy „játékos” téren belül. Képek, melyek helyüket és helyzetüket változtathatják a néző preferenciája alapján.

Az Art Generator egy tehetséggondozó műhely, amely már több éve sikeresen működik a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékén, és amelynek alapítója és működtetője Antik Sándor.

Antik Sándor hangsúlyozta, hogy az UNAgaleriában látható munkák egy válogatást anyaga, amelyben a közönség megismerkedhet a hallgatók reklámgrafikai alkotásaival, multimédia installációival, kísérleti filmjeivel és virtuális prezentációival. Az Art Generator Antik Sándor és diákjainak projektje.

Az UNAgalerában levő kiállításmegnyítója április 4-én volt, amelyet Aurora Kiraly és Rusen Mihai Ionut, a bukaresti Képzőművészeti Egyetem kutatóintézetének az igazgatója nyitotta meg.

A tárlaton részt vett a szak három tanára: Balázs Zoltán, Antik Sándor és Kovács Zoltán, a kiállított munkák ötletgazdái, akiket elkísért Maior Enikő, a PKE Bölcsészettudományi és Múvészeti Kar dékánja. Rajtuk kívül a képzőművészet szak hat diákja is jelen volt: Bíró Krisztina, Barabás Boris, Ali Akkaba, Nagy Hunor, Gábor Balázs és Czirják Adorján,

A Made in Partium projekt egy jelentős lépésnek számít a Bukarest irányába való nyitásnak, a házigazdák és a bukaresti közönség pozitív fogadtatása  új lehetőségeket nyit a jövőbeli közös együttműködésre.

buc kialt plakat final 01buk kialt 1buk kialt 2buk kialt 4buk kialt 5buk kialt 6buk kialt 8buk kialt 9buk kialt 10buk kialt 12buk kialt 13buk kialt 14buk kialt 16buk kialt 17buk kialt 18buk kialt 20buk kialt 21buk kialt 22buk kialt 24buk kialt 25buk kialt 26buk kialt 28buk kialt 29buk kialt 30buk kialt 32buk kialt 33buk kialt 34buk kialt 36buk kialt 37buk kialt 38buk kialt 40buk kialt 41buk kialt 42buk kialt 44buk kialt 45buk kialt 46buk kialt 48buk kialt 49buk kialt 3buk kialt 7buk kialt 11buk kialt 15buk kialt 19buk kialt 23buk kialt 27buk kialt 31buk kialt 35buk kialt 39buk kialt 43buk kialt 47

forrás: mt.partium.ro