Advent a Hargitán

Színjáték a PKE-n március 17-én, 19 órakor.

A Kassán bejegyzett, ám Szerencsen regnáló Külhoni Magyar Nemzeti Színház vendégeskedik Nagyváradon március 17-én szombaton 19 órakor a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. (Városháza utca 27.) Sütő András Advent a Hargitán című méltán híres színjátékával.

A lírai hangvételű előadást 1986-ban mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban és közel három százszor játszották kirobbanó sikerrel. Azóta 2013-ban a békéscsabai Jókai Színház újította fel az előadást, ugyancsak Rubold Ödön rendezésében, aki az ősbemutatón is játszotta Zetelaki Gábor szerepét. Erdélyben még nem mutatták be Sütő András darabját, pedig mondanivalója egyre aktuálisabb, igaz az 1986-os „kiáltás jogá”-nak a hangsúlya ma már az „elmennek a gyerekeink mind”-re tevődik át. Bódi Vencel és Zetelaki Dániel mai tragédiája az „üres csigaházakká” válás. A Nagy Romlás ma is emészti erdélyi népünket. A rendező szerint ez a darab egy rímek nélküli vers, nagy poéma. Árvai Réka és Zetelaki Gábor igaz, tiszta szerelme soha nem tud beteljesülni, még a feltámadás után sem, ebben a hitét vesztett, egyre romló világban. Mindannyiunk veszte a Nagy Romlás. Sütő András csupa szív műve képekben, metaforákban szól hozzánk, szakítja fel szunnyadó lelkiismeretünket, érzéseinket.

Rubold Ödön – ma is a Nemzeti Színház művésze – rendezésében nagyon ügyelt, hogy előadás megtekintése alatt a közönség lelke ünneplőbe öltözzön. Olyan kiváló színészekkel dolgozott, mint Csikos Sándor érdemes és kiváló művész, a debreceni Csokonai Színház tagja Bódi Vencel szerepében, vagy a váradi színházba járok által jól ismert Hajdu Géza, a Szigligeti Színház tagja Zetelaki Gábor szerepében. A fiatalok: Zetelaki Dániel szerepében az aradi származású Csokán Rault látjuk, Árvai Réka csodálatosan szép szerepében az udvarhelyi származású Csáki Edina remekel, míg Mária szerepében a csíkszeredai származású Erőss Ivett Andrea.

A Külhoni Magyar Nemzeti Színház szombat esti előadására jegyek a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezeténél kaphatók.

Dsc 0022Dsc 0046Dsc 0365Dsc 0400Dsc 0527 1 Dsc 0579