A magyar film története - hétfői megnyitó és vetítés a PKE-n

Megelevenedik Erdélyben a magyar filmtörténet

Bukarestben és Erdély-szerte több nagyvárosban vetítik le a magyar filmtörténet tizenegy jelentős alkotását. Nagyváradon január 23-án, hétfőn indult útjára a vetítéssorozat.

Hétfőn délután a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében mintegy negyven érdeklődő előtt kezdődött meg a vetítéssorozat, amelyet a házigazda PKE, valamint a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) nevében dr. Balázs Zoltán, az egyetem oktatója, valamint Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója nyitottak meg. Balázs Zoltán elmondta, hogy a céh és az egyetem céljai között szerepel egy helyi filmes közösség kialakítása, illetve bővítése, és e szándék megvalósításához jó alkalom a mostani, a Balassi Intézettel együttműködésben létrehozott sorozat. Kósa András a maga során kifejtette, hogy a Nagyváradon most kezdődő vetítéssorozatot tavaly Bukarestben indította útjára a Balassi Intézet arra való tekintettel, hogy 2016-ban volt 120 éve annak, hogy megnyílt az első mozi Budapesten és elkészült az első mozgófilm Magyarországon. A vetítéssorozat a magyar film százhúsz éves történetét eleveníti fel azzal a megkötéssel, hogy megálltak 1989-nél, és a magyar filmtörténet rendszerváltás utáni korszakát egy másik program keretében elevenítik majd fel. A mostani sorozatban tizenegy filmet mutatnak be különböző erdélyi városokban, hiszen Bukarest mellett a tavalyi évben Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen kezdődött el a vetítéssorozat, pénteken és szombaton indult Nagyszebenben, most Nagyváradon, márciusban pedig Kolozsváron indul el a sorozat, és minden valószínűség szerint Sepsiszentgyörgyön is levetítik a program filmjeit. „Olyan műveket választottunk, amelyek a magyar filmgyártás maradandó alkotásai, ugyanakkor valamilyen erdélyi, partiumi kötődésük is van” – jelezte Kósa András.

Némafilmek

A hétfő délutáni programban két némafilmet vetítettek le. Az első az ifj. Uher Ödön által rendezett Mire megvénülünk című, Jókai Mór regényből 1916-ban készült film, a második pedig Janovics Jenőnek Az utolsó éjszaka című alkotása 1917-ből. A két digitalizált némafilmet élő zongorakísérettel vetítették le, az első filmben Dombi Dávid, a másodikban pedig Fábián Attila improvizált a kivetítő mögött, a PKE színpadán elhelyezett zongorán. Mint Kósa András elárulta, a két muzsikus a mostani vetítés előtt csak egyszer látta a filmeket, és most egy monitoron nézték a filmet, miközben improvizáltak a látottakra. „Az élő zongorakísérettel megpróbáljuk a százhúsz évvel ezelőtti filmes élményeket egy picit visszahozni” – mondta Kósa András.

És ez a múltidézés sikerült is, hiszen maguk a fekete-fehér némafilmek egy rég letűnt kort elevenítettek meg, mint ahogy a zongorahangok is a tizenkilencedik és a huszadik század fordulójára röpítették vissza a nézőket-hallgatókat. Várhatóan a következő alkalom is ilyen időutazás lesz, hiszen február 3-án, pénteken Korda Sándor Az aranyember című, 1918-as némafilmje lesz látható szintén élő zongorakísérettel.

 

Pap István

 

Forrás:

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/01/24/megelevenedik-erdelyben-a-magyar-filmtortenet.biharinaplo

Dsc 0001Dsc 0008Dsc 0010Dsc 0011Dsc 0012Dsc 0015Img 2485Img 2499Img 2501Img 2502Img 2506Img 2508Img 2510Img 2518Img 2522Img 2523