A holnap tanító- és óvónőiről ma, a szakember szemével

Antal Fórizs Enikőt, a Szacsvay Imre Általános Iskola tanítónőjét faggattuk a pedagógusi szakma szépségeiről és az új tanítói generációkról alkotott véleményéről

A Partiumi Keresztény Egyetemen 2012 óta működik az Óvó- és tanítóképző szak. A 2015–2016-os tanév is rendkívül sokszínűnek bizonyult hallgatóink számára. Szerte a városban számos gyermekprogram lebonyolításában segédkeztek önkéntesként, a közeljövőben a Szent László Napok rendezvényeire készülnek, immár hagyományosan, gyermekprogramokkal. Hallgatóinknak folyamatos gyakorlati képzést biztosítunk, melynek keretén belül a város több óvodájában és iskolájában vesznek részt szakmai gyakorlaton. Antal Fórizs Enikőt, a Szacsvay Imre Általános Iskola tanítónőjét faggattuk a pedagógusi szakma szépségeiről és az új tanítói generációkról alkotott véleményéről:
Mit gondolsz a pedagógusi szakmáról? 
 - A tanítói hivatás, mint minden más hivatás: szolgálat, és kicsit önfeláldozás, kicsit örömforrás, kicsit kiteljesedés, és természetesen ismeretátadás a felnövekvő nemzedékek számára. Csodaszép szerep a pedagógusé, mely magában foglalja a munkát, a játékot, a küszködést, a nevetést és a sikerélményt. Nagyon fontos, hogy a pedagógus kellőképpen odafigyeljen saját magára, ismerje önmagát és korlátait, legyen rugalmas, de következetes, és ugyanakkor kreatív. Ezek által tud messzemenően hozzájárulni a gyermek tanulási előmeneteléhez és érzelmi fejődéséhez. Egy pedagógus soha sem elégedett szakmailag önmagával, magam is folyamatosan képzem magam, munkám szerves része a továbbképzéseken való részvétel. 
Mi a véleményed az új pedagógusi generációk tanításáról, a stafétabot átadásáról? 
- A stafétabotot én is kaptam annakidején, az átvétel előtt viszont évekig készültem céltudatosan a tanítói hivatásra, átvéve azokat az emberi és szakmai értékeket, amelyeket magamra és eljövendő diákjaimra nézve örök érvényűnek tartottam. Azért tudtam jó szívvel átvenni a stafétát, mert olyanoktól kaptam, akik bíztak bennem. Nyugodt lélekkel tudom én is tovább adni ezt, mert hála Istennek, van utánpótlás. 
Milyennek látod a PKE képzését és hallgatóinkat? 
- Számos PKE-s „kistanítónéni” gyakorlatozott nálam az utóbbi időben. Rendkívül ügyes és kreatív diákokkal is találkoztam, akik szakvezető tanáraik jóvoltából megfelelően helyt tudtak állni a különböző tevékenységeken. Őközöttük láttam olyanokat is, akik erre a pályára születtek. A pedagógusok ugyanis személyiségük, kisugárzásuk és felkészültségük révén alakítanak ki osztályközösséget egy teremnyi jó vagy kevésbé jó képességű gyermekből.
Bővebb információ a szakról, valamint a részletes egyetemi felvételi tájékoztató letölthető az egyetem honlapjáról: www.partium.ro valamint a 0259/418252, 0259/418244-es telefonszámon kérhető.

 

kepzo kep