Stratégiai jelentőségű képzés indítását jelentette be a Partiumi Keresztény Egyetem az Óbudai Egyetemmel együttműködésben.

Gazdasági informatika szak indul a következő tanévtől a Partiumi Keresztény Egyetemen a budapesti Óbudai Egyetemmel együttműködésben – jelentette be a közös szenátusi ülés utáni pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján a két felsőoktatási intézmény rektora, dr. Pálfi József és dr. Kovács Levente professzor. A PKE vezetője stratégiai jelentőségűnek nevezte az új képzést, ami az elkövetkező időben meghatározó jelentőségű és fajsúlyú lesz.

Pálfi József elmondta, a gazdasági informatikai szak elindításának gondolata nem újkeletű, de hosszú volt az idáig vezető út. Végül idén augusztus végén kapták meg a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökségtől (ARACIS) az ideiglenes működési engedélyt, így az idei tanévtől nem lehetett elindítani a képzést, de a következő tanévben már 20 ingyenes, 10 tandíjas helyre várják a jelentkezőket.

Az Óbudai Egyetem már az előkészítési szakaszban partner volt. Mint Kovács Levente rektor elmondta, szívesen segítettek, hiszen nekik megvan már a múltjuk, illetve a megfelelő háttér- és szaktudásuk. Az egyébként temesvári származású professzor ugyanakkor elárulta, őt személyes kötődése miatt is külön örömmel tölti el az együttműködés, hiszen édesapja, Kovács Béla matematikaprofesszor volt a Partiumi Keresztény Egyetem alapító rektora.

Kovács Levente beszámolt arról is, hogy miután az újonnan induló szak megkapja az akkreditációt, kettős diplomát (double degree) kapnak majd a diákok, ami azt jelenti, hogy PKE mellett az Óbudai Egyetem is szerepel majd az okleveleken. Az általa vezetett felsősoktatási intézményről elmondta, fiatal, de Magyarország leggyakorlatorientáltabb műszaki egyeteme, amelynek jelenleg 12 ezer hallgatója van, és bár a világszerte működő 30 000 felsőoktatási intézményt rangsoroló toplistán még nincsenek benne az első ezerben, azt már elmondhatják magukról, hogy az első 4 százalékban benne vannak. „A kettős diploma hasznos dolog, hiszen egy olyan régiójában élünk az országnak, amely az anyaországgal közvetlenül határos. Sokan már a középiskolát is az anyaországban végzik. Reméljük, hogy az ilyen szakokkal elgondolkodtatjuk az itteni szülőket, hogy gyerekeiket inkább próbálják felénk orientálni. A kettős diploma azért fontos, mert nem kihelyezett képzés, hanem a PKE súlya is megmarad” – hangsúlyozta Pálfi József, aki úgy számol, hogy három éven belül meglehet az akkreditáció, ami „megnyitja az utat a PKE számára a nemzetköziesedés irányában az Óbudai Egyetemen keresztül”.

Ami az induló szakon tanító oktatókat illeti, Pálfi József a Krónika kérdésére elmondta: a PKE-nek megvannak a gazdasági szakemberei, az informatikai részben fog besegíteni az Óbudai Egyetem. Kovács Levente hozzátette: abban maradtak, hogy nemcsak „átoktatnak” a budapesti szakemberek, hanem szakembergárdát is képeznek, és nem titkolt céljuk, hogy majd a hallgatók közül a legjobbakat sikerül a későbbiekben bekapcsolni az egyetemi életbe. „Ez nem fogja azt jelenteni, hogy az Óbudai Egyetem kilépne a képzésből, hiszen – amint elmondtam – egy kettős diploma felépítésére törekszünk, de az utánpótlásnevelésben is mindenképpen is részt vállalunk” – mondta a budapesti felsőoktatási intézmény vezetője. Pálfi József arra is kitért, hogy a gazdasági informatikai szak nagyon széles spektrumot fed le az alapozó gazdasági tárgyaktól kezdve a programozáson át a kiberbiztonságig, a végzetteknek így számtalan lehetőségük lesz a munkaerőpiaci elhelyezkedésre, lehetnek például rendszergazdák, üzleti elemzők, IT-projektmenedzserek, adatbázismenedzserek vagy éppen kiberbiztonsági szakemberek.

Forrás:

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/strategiai-jelentosegu-kepzes-inditasat-jelentette-be-a-partiumi-kereszteny-egyetem