Hang-Játék-Tér: a gitározás a kegyelemről szól

Forrás: Bihari Napló

Kedd este a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Bartók-termében a Hang-Játék-Tér zenei portrésorozat újabb állomásához érkezett. A Partiumi Magyar Művelődési Céh által szervezett rendezvény meghívottja ezúttal Sallay Gergely fiatal zeneszerző volt.

Lászlóffy Zsolt házigazda az est kezdetén a zeneszerző következő hitvallását olvasta fel a közönségnek: „Kezdetben azt gondoltam, hogy például a gitározás a gitározásról szól. Aztán rájöttem, hogy nem, és ebben maradtam: a gitározás a zenéről szól. De nem álltam meg itt. Inkább azt kezdtem látni, hogy a gitározás magáról az emberről szól, de ez sem volt elég! A gitározás az Istenről szól… És nem. Most azt gondolom, a gitározás Isten és ember kapcsolatáról szól. Pontosabban a kegyelemről. És ebben a történetben a leglényegtelenebb tényező maga a gitározás.” A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium egykori diákja, majd a Szegedi Tudományegyetem hallgatója jelenleg a Partiumi Keresztény Egyetem mesterképzős hallgatója, alkotási folyamatát nagymértékben átjárja a vallásosság. A beszélgetést is egy zsoltárfeldolgozás előadásával kezdték, a negyedik zsoltár feldolgozásával, amelyben Lászlóffy Zsolt meglátása szerint érezhető Kodály Psalmus hatása.

Alkotás mint szenvedés

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára az alkotás, Sallay elmondta: egyben elszenvedője a maga alkotásainak, meg nem is, a művek ugyanis nem akkor keletkeznek, amikor ő akarja, hanem amikor „meg tudnak születni”. A kisgyerekként már kóruspróbák szemlélőjeként résztvevő zeneszerző úgy vall magáról, mint aki „nem könnyen ehető ember”, az iskolában piarista szellemben nevelkedett fiatal a későbbi tanulmányai során megélte a be nem fogadás negatív élményét, de ugyanaz a piarista szellem üt át alkotásain is. A beszélgetés során a közönség olyan érdekességeket is megtudhatott, mint például, hogy a kóruséneklés során tenorból basszussá avanzsálódott, vagy azt a fordított helyzetet, amikor egy elsődíjas művet maga a szerző nem vállal, nem megfelelőnek titulálva azt.

Az esten előadott Ave Maria izgalmas kompozíció egyszerre posztmodern, de a késői barokk jegyeit is magában hordozza, kalandozás a korszakok között, játék a zenével. A játékosság ars poetica-ját a szerző fotókon keresztül is vallja, ugyanis egy éve fotózni is kezdett. A beszélgetés során néhány képet is kivetített, köztük a kabalamaci Macit lencsevégre kapó alkotást is, ami arra emlékezteti az alkotót, hogy ne vegye magát túl komolyan.

A zaj is lehet érték

A képek által egy-egy interdiszciplináris üzenet is megfogalmazódik, egyik által például az, hogy a zaj is lehet érték. Az esten további két mű hangzott el, a meghirdetett előadókhoz képest egy kis változtatással, ugyanis Bozóki Andrea gitárművész helyett Korodi Erik klarinéton kísérte a gitározó zeneszerzőt abban a cím nélküli, háromtételes kompozíció előadásában, ami átiratában is ősbemutatóként számított Nagyváradon. Végezetül az ismert Kis kacsa fürdik című gyermekdal feldolgozását adta elő gitáron a meghívott zeneszerző.

-János Piroska-

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/02/28/hang-jatek-ter-a-gitarozas-a-kegyelemrol-szol.biharinaplo

a kis kacsa furdik gyermekdal feldolgozasallay gergely zeneszerzovel laszloffy z