Dublinban találkoztak az UniNet európai egyetemi hálózat tagjai

A Partiumi Keresztény Egyetem a vezető partner szerepét tölti be a kisebbségi nyelvhasználat iránt elkötelezett egyetemek, kutatóintézetek sokoldalú együttműködését erősítő projektben, amely az Európai Nyelvi Sokszínűséget Elősegítő Hálózat (NPLD) és a Frízföldi Önkormányzat (Hollandia) támogatásával valósul meg.

Az UniNet hálózat alapító konferenciájának június 13-14-én a PKE adott otthont. A partnerek ezt megelőzően és követően havonta online megbeszéléseket tartottak, amelyek során körvonalazódtak az együttműködés fő irányai: közös kutatási projektek megvalósítása a kisebbségi nyelvhasználathoz kapcsolódó témakörökben, oktatói és hallgatói csereprogramok beindítása, a többnyelvűséghez kötődő nemzetközi tantárgyi modulok kidolgozása és bevezetése a partnerintézményekben.

Az együttműködés elmélyítését célzó közös tervezés folyamatában fontos mérföldkövet jelentett a november 22-án az ír fővárosban megrendezett találkozó, amelyen megállapodás született a következő időszak közös kutatási témáiról, sikerült rögzíteni a következő év konkrét feladatait a csereprogramok tekintetében és munkabizottság alakult a nemzetközi oktatási modul kidolgozása érdekében. A kitűzött célok megvalósítása érdekében az NPLD Igazgatótanácsa november 23-án szintén Dublinban sorra kerülő ülésén további támogatás odaítéléséről döntött az UniNet részére.

A tanácskozáson egyetemünket Dr. Flóra Gábor rektori tanácsadó, Dr.Borbély Julianna, a Tanárképző Intézet igazgatója és Kovács Zoltán tanársegéd képviselte. A következő európai felsőoktatási és kutatóintézmények képviselői voltak jelen: Prifysgol Bangor/Bangor University, Coleg Cymraeg Cenedlaethol/Welsh National College, Fryske Akademy - Mercator Research Centre, Partiumi Keresztény Egyetem, Prifysgol Aberystwyth/ Aberystwyth University, Soziolinguistika Klusterra/Sociolinguistics Cluster, Stochholms Universitet/University of Stocholm, University of Strathclyde, Xarxa Vives d’Universitats/ Vives Network of Universities (Katalán Egyetemek Szövetsége). Az UniNet aktív tagjai még: NHL Stenden Hogeschool/NHL Stenden University of Applied Sciences és Universitât dal Friûl/University of Udine. 

 

 

 

dublin1

forrás: htt.partium.ro