A jelen megértése, a jövő megtervezése - képzőművészeti oktatás a PKE-n

A Romániában első akkreditált magyar nyelvű felsőoktatási intézményben, a Partiumi Keresztény Egyetemen működő Képzőművészeti Szak célja, hogy a mindenkori hallgatói számára korszerű szellemi környezetben, hatékony eszközöket kínáljon az állandó fejlődéshez és nem utolsósorban a megélhetéshez. Mindezeket nyitott gondolkodású, a kortárs művészetben aktív és az alkalmazott művészetek terén szakmai gyakorlattal rendelkező művésztanáraink közössége nyújtja, úgy, hogy a társadalom és a kultúra aktuális kérdéseire, valamint a piac diktálta megrendelésekre érzékenyen reagáló feladatokkal oktat, és magas szakmai minőséget képviselő tervezőművészeket képez.

A jelen kihívásaihoz tartozik, hogy felismerjük a technológiai fejlődés kreatív folyamatokra gyakorolt hatását, a képgrafika sokszorosítási eljárásain túl az elektronikus technológiát alkalmazzuk a tervezőgrafikában éppúgy, mint az autonóm grafikában. A tantárgyak gyakorlati oktatása közben évek óta a projektalapú munkát részesítjük előnyben, a 2015/2016-os tanévtől infrastruktúra-fejlesztést kaptunk, a meglévő laborokat egy kreatív stúdióval egészítettük ki, s azt a legkorszerűbb számítógépekkel, fényképezőgépekkel, videokamerákkal és világítórendszerekkel láttuk el. Ez a környezet otthonát jelenti a kísérleti műhelymunkának, a szakmai gyakorlatoknak és a produkciós projekteknek. A tanszék alagsorában újonnan kialakított galéria nemcsak hallgatóink számára nyújt kiállítási teret, hanem kapcsolatteremtő és bemutatási térként is működik.

A hároméves alapképzésben a hallgatók elsajátíthatják a grafikai kompozíció nyelvezetének alapjait, betekintést nyernek a reklám vizuális kommunikációs műfajainak alkotási módszereibe, megismerkedhetnek a mozgókép grafikai alkalmazásaival, a kortárs művészet új képfajtáinak kutatási lehetőségeivel, valamint megszerzik az alkotómunkához elengedhetetlen mesterségbeli gyakorlatot. Kiemelkedő fontosságú a nyomtatási eljárások és technikák gyakorlati elsajátítása, illetve olyan alternatív megoldások kutatása és alkalmazása, amelyek segítségével a hagyományos technikák és eljárások korunkban újraértelmeződnek. A magiszteri képzésben, a kutatásban együttműködő tanáraink a hallgatók egyéni experimentális programjaira koncentrálva alakítják ki a mesteri oktatás stratégiáját. 

Tudásközpontjaink:

- tervezőgrafika

- animáció, audio-vizuális struktúrák

Örömünkre szolgál hallgatóink egyetem utáni elhelyezkedési hányadosa. Diákjaink több mint 80%-a szakmai tudásuknak megfelelően szerzett munkahelyet.

Elhelyezkedési lehetőségek:

  • grafikai ügynökségeknél: tervezőgrafikus, web designer;
  • reklámiparban: reklámstúdió vezető, operatőr, vágó, grafikus;
  • könyvkiadóknál: könyvgrafikus, illusztrátor;
  • nyomdaiparban: arculattervező;
  • tanügyben: vizuális művészeti oktató;
  • vizuális művész, képgrafikus, animáció-tervező.

 

Hasznos információkkal szolgál internetes oldalunk: http://grafika.partium.ro/hu

kepzoszak budapest expo meret