VI. Partium-konferencia – Felhívás

A Partiumi Keresztény Egyetem, a Partiumi Területi Kutatások Intézete, az Erdéyi Múzeum Egyesület és a MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottság – szakmai partnereikkel együttműködve 2023. november 10-én megszervezi a Partiumi Magyar Tudomány Napját és a VI. Partium-konferenciát.

VI. Partium-konferencia

DEMOGRÁFIA, TÁRSADALMI VISZONYOK ÉS FOLYAMATOK

Szervező és szakmai partnerek: a Sapientia Varadiensis Alapítvány, Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara, az MTA DAB Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szakbizottsága, a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma,  a Fényes Elek Szakkollégium.

A konferencia oldala: VI. Partium-konferencia

A konferenciára hibrid (jelenléti és online) formában kerül sor.

A Partium-konferenciák sorozata 2016-ban kezdődött, Csengerben. 2017-től éves, multidiszciplináris konferenciaként Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen kerül megszervezésre, több szakmai partner együttműködésében. A rendezvény eredeti célkitűzése a különböző tudományterületeken és intézményekben zajló, Partiummal kapcsolatos kutatások bemutatása, a régióval foglalkozó szakemberek szakmai kapcsolatának támogatása és az eredmények bemutatása volt. Ez az eredeti célkitűzés a későbbi konferenciák alatt szélesedett, különösen a regionális tudomány tekintetében. A Partium-konferencia már nemcsak a régiónkkal foglalkozó tudományos rendezvény, de egyszersmind a regionális tudomány egyetlen állandó szakmai rendezvénye is Nagyváradon, ahol olyan különböző fókuszú kutatások, programok is bemutatkoznak, amelyek jó módszerként precedensértékűek lehetnek a Partium-kutatásban is.
Az idei tudománynapi konferenciánk fő témaköre demográfiai jellegű. Ennek apropója, hogy az elmúlt években került sor az EU területén a népszámlálásokra és ezeknek az első eredményei napjainkra váltak elérhetővé, kutathatóvá. A legfrissebb adatok alapján feltérképezhetők az aktuális társadalmi folyamatok, migrációs irányok, a KKE-i országok szakpolitikáinak eredményei és nem utolsó sorban a kurrens (egészségügyi, geopolitikai) válságok hatásai. A konferencia másik fő témája történeti–földrajzi jellegű és a társadalmi/demográfiai/közigazgatási folyamatok történelmi gyökerének vizsgálatát is fő célul tűzi ki.
A 2023. november 10-i konferenciánkon alapvetően azt a kérdést tesszük fel, hogy mire számíthatunk a tágabb (Kelet-Közép-Európa) és a szűkebb régiónkban, milyen társadalmi, gazdasági, politikai folyamatok várhatók a jelenkori válság-időszakban?

Az idei konferenciánk demográfiai és történeti földrajzi fókuszú, de természetesen idén is várjuk történelemtudományi és honismereti, nyelv- és irodalomtudományi, természettudományi, társadalomtudományi, pedagógiai, valamint közgazdasági, egészség-,  jog- és műszaki tudományi előadók jelentkezését is.

A konferencia nyelve: magyar.

Regisztráció és absztraktfeltöltés
Határidő: 2023. október 20.
A konferencián előadóként való részvétel ingyenes, de regisztráció-köteles.
 
A konferencia támogatója: Érintő Egyesület, Bethlen Gábor Alap

plakát

forrás: ptki.partium.ro