Tanulj többet, légy jobb a PKE-vel

A tavalyi évhez hasonlóan a Partiumi Keresztény Egyetem idén is részt vett a “Tanulj többet, légy jobb” programban. 

Az elmúlt hét során az egyetem oktatói kilenc város – többek között Zilah, Szatmárnémeti, Érmihályfalva és Margitta – középiskoláit keresték fel előadásokkal és interaktív foglalkozásokkal, ugyanakkor párhuzamosan a nagyváradi középiskolákban is zajlottak foglalkozások. A középiskolák és diákjaik összesen kilenc témakörből választhatták ki a nekik leginkább tetszőket.

A tevékenységek során olyan tudományágak, mint a szociológia vagy a közgazdaságtan bújtak új köntösbe, meghozva ezzel a diákok kedvét a továbbtanuláshoz. Volt szó a szépségről, a függőségekről, de a diákok azt is megtudhatták milyen szerepet játszik a média a közvélemény alakulásában, vagy hogy a szerencsén kívül mi a titka egy sikeres karriernek.

A közgazdaságtan is új oldaláról mutatkozott: a tanulók „közgáz activity” segítségével ismerkedtek a gazdasági fogalmakkal. Nagy érdeklődés övezte az önismeretről szóló interaktív foglalkozást is, ahol a PKE Társadalomtudományi Tanszékének pszichológiai képesítésű adjunktusa arról beszélgetett a diákokkal, vajon hogyan látják őket szüleik, tanáraik, és ez milyen hatással van saját énképük kialakulására.

Egy másik ilyen jellegű program volt „Az osztály fekete báránya vagyok” című foglalkozás, amely a csoportba, osztályba való beilleszkedési problémákat és ezek kezelését próbálta felvázolni.

A tanulók által megszokott nyelvórák most kicsit másként zajlottak. Volt interaktív angol óra, a magyar irodalom iránt érdeklődők pedig az Örkény-év kapcsán Örkény István egyperceseit dolgozták fel a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék oktatóinak közreműködésével.

Általános tapasztalat volt, hogy a diákok mindenütt nagyobb érdeklődést mutattak az interaktív foglalkozások és beszélgetések, mint a hagyományos előadások iránt.

A egyetemi szünidő ellenére az oktatók mozgalmas hetet tudhattak magukénak, hiszen a négy nap leforgása alatt közel nyolcvan előadással és foglalkozással segítettek a középiskolásoknak abban, hogy többet tudjanak, és ezáltal is jobbak lehessenek.