Plenáris előadás a Partiumról a kárpát-medencei magyarságról szóló konferencián

A nemzetközi konferenciára Budapesten kerül sor 2021. novenber 25-26-án. 

Harmadik alkalommal kerül sor az NSKI szervezésében a kárpát-medencei magyarsággal foglalkozó nemzetközi konferenciára. Ez alkalommal az NSKI székháza és a Corvinus Egyetem szolgáltak helyszínként.

A kétnapos tudományos seregszemle megnyitójára és a plenáris előaásokra az NSKI székházában kerül sor. A plenáris előadások a magyar nyelv, a magyar oktatási hálózat és a határon túl élő magyarok által lakott régiók helyzetét mutatta be:

- Dr. Balázs Géza: A magyar nyelv ma és holnap

- Dr. Bali János: A nyomon követéses módszer eredményei az NSKI erdélyi magyar oktatáskutatásaiban

- Dr.Szilágyi Ferenc: Reintegráció a magyar–román határtérségben? – Társadalmi és térszerkezeti változások a Partiumban.

A Partiummal kapcsolatos témák a plenáris részben nem értek véget, hiszen a konferencia későbbi részében a Corvinus Egyetemen tartott "A Kárpát-medence régiói" szekcióban szintén prezentált Dr. Szilágyi Ferenc az aktuális partiumi térszerkezeti folyamatokkal kapcsolatban, továbbá a "Regionális és települési esettanulmányok a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről" címet viselő szekcióban Czuczor Krisztina – Joca Márton – Kincses Izabella: "Egy kérdőív tanulságai. A koronavírus-járvány hatása a romániai vendéglátó iparra" címmel, Dr. Lakatos Artur – Dr. Tolnai Tímea: "Szállodaipari mutatók alakulása Románia nyugati határon fekvő megyéiben a rendszerváltást követően" címmel tartottak előadásokat.

III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL címet viselő konferencia főszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, társszervezője pedig a Corvinus Egyetem és az ELTE Gazdaságföldrajzi Tanszéke voltak. Szakmai partnerként a szervezésben számos, Kárpát-medencei kutatóközpont vett részt, köztük a Partiumi Területi Kutatások Intézete is.

forrás: ptki.partium.ro