PKE diákok a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálén

A Székelyföldi Grafikai Biennálé 2020-ban ünnepli megalapításának tízéves évfordulóját.

 

A nemzetközi szakmai seregszemle megvalósult kiállításai, az elmúlt évek során benevezett művek szakmai minősége és mennyisége azt igazolta, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennálé jelentős nemzetközi hírnévre tett szert az elmúlt években.

 

A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé arra várt válaszokat, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók miként reagálnak a saját környezetük vagy a nagyvilág által feltett kérdésekre a kortárs művészet nyelvén. Milyen válaszokat adnak globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre? Miként jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben, a kortárs művészi grafika nyelvén miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás.– mondta Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora

Az elmúlt években, akárcsak az idén, a PKE Képzőművészet Szakáról rengeteg diák és oktató vett részt a Székelyföldi Grafikai Biennálén, mondhatni, nem kevés sikerrel. Az idén nyolc volt és jelenlegi diákunk és tanárunk munkája került beválogatásra abba a 301 munkába, amely az idei biennálé törzsanyagát adja. Joggal mondhatjuk, hogy büszkék vagyunk rájuk, hiszen 65 országból érkezett közel 2100 pályaműből kerültek beválogatásra.

Az idei évi részvétel a PKE számára egy újdonságot is hozott, hiszen a G6 keretén belül első alkalommal adták át a Partiumi Keresztény Egyetem által meghírdetett Partium Díj-at, amelynek célja az, hogy támogassa azokat a 35 évnél fiatalabb, erdélyi alkotókat, akik a grafikai eljárások területén jelentős eredményeket érnek el.

Az idei Partium Díjat Szén András (RO) kapta a Bunyó című munkájával– c-print / 40×60 cm / 2020. Gratulálunk neki.

Diákjain közül az Eszterházy Károly Egyetem díját kapta Ritli Róbert Roland, a PKE, Képzőművészet Szak III éves diákja Háború 3. című munkájával.– vegyes technika / 50×70 cm / 2020.

Ezenkívül gratulálunk a következő volt és jelenlegi diákjainknak és tanárunknak, akik az idén részt vettek a 6 Székelyföldi Grafikai Biennálén:

Angyal Olívia, Kéri László, Kónya Kincső, László Hajnalka, Gagyi Judit Eszter, Ivácson Bella Rebekka és Szepessy Béla.

Ritlik rikincsolaszlo hajnalkaGagyi JuditIvacsonoliviaszepessyPke dij Szen Andras Bunyo

forrás: mt.partium.ro