„Olyanok leszünk, mint megkopott legendák”

Rendhagyó irodalomóra a Kölcseyben

A magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett ,,Vendégoktatók a magyar kultúráért" 2021 pályázat keretében, Magyar irodalom és kultúra Szatmárnémetiben és környékén címmel vetítéssel színesített irodalmi, művelődéstörténeti beszélgetésre került sor csütörtökön 12 órától a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében a magyar irodalmi élet Szatmárhoz és a régióhoz kötődő jelentős egyéniségeiről.

A témáról dr. Boka László József Attila-díjas irodalomtörténész, a budapesti Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Partiumi Keresztény Egyetem docense, valamint dr. Antal Balázs irodalomtörténész, költő, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusa, a Partiumi Keresztény Egyetem óraadója beszétek az érettségire készülő diákoknak.

Az izgalmas előadás során a magyar irodalom olyan nagyjait idézték meg az előadók, mint Kölcsey Ferenc, Kazinczy Ferenc, Gvadányi József, Ady Endre, Kaffka Margit, Dsida Jenő, Szilágyi Domokos, Páskándi Géza, vagy éppen a kortársak közül a 2020-ban Artisjus Irodalmi Nagydíjjal is kitüntetett Kovács András Ferenc.

Közülük többen szorosan is kötődtek a főgimnáziumhoz, hiszen ez az iskola jelentette számukra az almamátert, ahonnan ők maguk is elindultak.

Az előadás kapcsán Pataki Enikő, a főgimnázium iskolaigazgatója így nyilatkozott a Szatmar.ro-nak: ,,Nagyon örülünk, neki, hogy éppen a mi iskolánkban vette kezdetét ez az izgalmas előadás-sorozat, és valami olyan történhetett az iskolában, ami korábban, a pandémia előtt is megszokott volt: egy rendhagyó irodalomóra. Jól tudom, nagyon élvezik a gyerekek és sokat tanulnak ezekből. Ilyenkor olyan dolgokra is ki lehet térni, amelyek egy hagyományos irodalomóra keretei közé nem igen férnek be. Gondolok itt arra, hogy nagyon kevés szó esik a hazai-, a partiumi- azokon belül is főként a kortárs magyar irodalomról. Ez egy nagyon nagy hiányossága az irodalomtanításunknak, ezért is örülök neki, hogy legalább ilyenkor képet kaphatnak a diákok irodalmunk ezen szeleteből is. Egy másik külön öröm, hogy Kovács András Ferenc is a mi intézményünk diákja volt, ahogy Szilagyi Domokos és Páskándi Géza is, de szó esett Krúdy Gyuláról is, aki nem volt ugyan tanulója ennek az iskolának, de ő ebben az épületben tanult annak idejen" - fogalmazott.

Forrás: Olyanok leszünk, mint megkopott legendák – Rendhagyó irodalomóra a Kölcseyben (szatmar.ro)

mn 1638451289kolcsey3kolcseykolcsey2