Nagyváradon találkoztak a Collegium Talentum ösztöndíjasai

Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen szervezett találkozót az elmúlt hétvégén a 2020/2021-es évfolyama számára a Collegium Talentum. A Sapientia Hungariae Alapítvány által működtetett Collegium Talentum egy tehetséggondozó program mesteri és doktori képzésben részt vevők számára, melynek feladata a külhoni magyar értelmiségnevelés és -utánpótlás támogatása.

János Piroska

Az online találkozókat követően személyesen is találkozhattak a Collegium Talentum tehetséggondozó program résztvevői, többségében erdélyi, mesteri és doktori képzésben résztvevők, de érkeztek Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről is Nagyváradra. A Partiumi Keresztény Egyetem vendégeit Pálfi József rektor köszöntötte, illetve ismertette az egyetem történetét és jelenlegi helyzetét.

„A Collegium Talentum program 2010-ben indult el a Bethlen Gábor Alap támogatásával az Edutus Főiskolán egy olyan külhoni tehetséggondozó programként, ami határon túli, akkoriban elsősorban doktorandusz hallgatóknak nyújtott anyagi támogatást, illetve tutorjaiknak is egy díjazást – mondta el érdeklődésünkre Kovács Imola, a Collegium Talentum ösztöndíj programigazgatója. – A kezdeményezés 2017-ben átkerült a Sapientia Hungariae Alapítványhoz. A 2001-ben létrejött, budapesti székhelyű alapítvány célja a kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás támogatása. Eddigi húszéves működésünk alatt nemcsak ösztöndíjprogramjaink voltak, hanem különböző szakképzések, szakmai programok megvalósulását támogattuk. A fő célja nem változott meg az ösztöndíjprogramnak, csupán az ösztöndíjbizottságokat nyitottuk ki, az adott ország képviseletében több szakembert hívtunk be, mivel számunkra ez a program nemcsak a diákok, hanem a diák mögött álló intézmény támogatásáról is szól. E mellett a kuratórium nagyobb hangsúlyt fektet az ösztöndíjasok nemzetközi porondon való részvételére: szorgalmazzák a nemzetközi konferenciákon való előadást és idegennyelvek tanulását is ”

Az ösztöndíjasok évente kétszer találkoznak, ezeknek a találkozóknak a célja az, hogy megismerjék egymást, ezáltal a Collegium Talentum országokon átívelő, szakmai kapcsolatok kialakítását támogatja. Mivel az ösztöndíjas helyek száma korlátozott – egy tanévben 70 ösztöndíjast vesznek fel, egy tanévi támogatás egymillió forint – két évvel ezelőtt bevezették az önkéntes státuszt is, amelyen belül 10–12 helyet tartanak fenn. Az önkénteseknek ugyanazokat a kötelességeket kell teljesíteniük, mint az ösztöndíjasoknak, ösztöndíj nélkül, azonban ugyanúgy részt vehetnek a Collegium által felkínált programokban és konferenciarészvételeiket, nyelvvizsgájukat a program támogatja. A hétvégi nagyváradi találkozón a résztvevők többek között előadástechnikai workshopon vehettek részt, amelyet Harsányi Bence és Kiskovács Attila, a Momentán Társulat két tagja vezetett.

„Minden tanévben egy adott országot, régiót járunk be. Voltunk már Délvidéken, illetve Felvidék egy részén. Mivel a jelenlevő ösztöndíjasok többsége erdélyi, ezért esett a választásunk Nagyváradra, a Partiumra, amelyen sokan csak átutaznak, illetve tévesen azonosítják Erdéllyel. Ugyanakkor évek óta együttműködünk Pálfi József rektorral és Maior Enikő rektorhelyettessel, akik szívesen láttak vendégül az egyetemen” – válaszolta a programvezető arra a kérdésünkre, miért is választották a találkozó helyszínéül Nagyváradot, a Partiumi Keresztény Egyetemet.

Forrás: 

Nagyváradon találkoztak a Collegium Talentum ösztöndíjasai - ERDON