Mother Tongue - filmvetítés a Partiumi Keresztény Egyetemen

Ted Efremoff amerikai filmrendező Mother Tongue (Anyanyelv) című filmjének bemutatására került sor a Partiumi Keresztény Egyetemen 2018. június 28-án.

     Az egymás közelében élő, fejlődő népek és kultúrák problémája a filmművészet nagyon kedvelt témája. A filmtörténet számtalan igényes darabja járja körül az olyan kérdéseket, mint társadalmi berendezkedések összehasonlítása, értékválság, szegénység vagy szociális számkivetettség. Egyre gyakrabban merül fel központi problémafelvetésként a multikulturalitás és a nemzeti identitás kérdése, ezzel karöltve az elfogadás, mint az együtt-fejlődés és a kommunikáció feltétele.

     Ted Efremoff Moszkvában született amerikai filmrendező és a Central Connecticut State University docense. Munkáinak fő célkitűzése, hogy pozitív szociális változásokat idézzen elő azáltal, hogy megkérdőjelezi az elfogadott értékeket valamint az ezekhez való viselkedési mintáinkat. Filmjeivel gondolkodásra és cselekvésre szólít fel. Olyan nem mindennapi perspektívákat keres, amelyek alapul szolgálhatnak a jól begyakorolt és alkalmazott értékrendek felülvizsgálatához. Munkáit úgy hazai, mint nemzetközi szinten is több helyszínen bemutatta már.

     A Mother Tongue című film egy érdekes utazás története a Dunán, amely összeköti ugyanakkor el is választja a különböző nemzeteket, népeket és identitásokat egymástól. A folyó két partján élő kilenc legnagyobb nyelv antropológiai, szociológiai és geopolitikai dimenzióit tárja fel a nézők előtt.

mother tongue

forrás: bmk.partium.ro