Megkezdődött a 360 éves Váradi Biblia tiszteletére szervezett konferencia

Pikó Stefánia

A nagyváradi vár múzeumában, a református kiállítóteremben kezdődött meg az az interdiszciplináris konferencia, melyet a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem közösen szervez szeptember 9-én és 10-én.

A konferencia vendégeit Csűry István református püspök, dr. Pálfi József rektor, valamint Emődi András, a KREK levéltárosa köszöntötte, utóbbi röviden bemutatva azt a tárlatot, melynek keretében megtekinthető a Váradi Biblia újonnan beszerzett példányának 2020-as restaurálási folyamata.

„A Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2019-ben adományozás útján jutott egy rossz állapotban levő Váradi Biblia birtokába” – olvasható a kiállítási pannók egyikén. A szóban forgó kötet főoldala a Kolozsváron nyomtatott, eredeti „A variáns”. Ennek több lapján is vannak tulajdonosi bejegyzések, melyekből kiderül, hogy korábban erdélyiek tulajdonába tartozott a példány, mint ahogy a legtöbb létező darab – tudtuk meg a levéltárostól. Összesen a világon egyébként legfeljebb 300 példány lehet – tette hozzá.

A biblia meglehetősen rossz állapotban került az egyházkerület tulajdonába, táblái leváltak, a gerincén nem volt bőrborítás, de a bőrön rovarrágás nyomait is észlelték. Néhány lap a végéről teljesen hiányzott. A restaurátori munkát András-Töviss Júlia okleveles csíkszeredai restaurátor végezte. Az aprólékos folyamat lépéseit a tárlat pannóin részletesen feltüntették.

A köszöntések után a társaságot Mihálka Nándor nagyváradi régész vezette körbe a várban. Az egyórás séta alatt mindenhová nem látogathattak el, de a vármúzeumban, illetve várudvaron tett körút végén a jelenleg nem funkcionáló hídról az ásatásokat is megtekintették, és erről a munkáról is elhangzott néhány szó.

A délután a Partiumi Keresztény Egyetemen folytatódott a meghívottak előadásainak első részével. Elsőként Kurucz György (KGRE, BTK, Történettudományi Intézet, tanszékvezető, egyetemi tanár) tartott előadást Az európai nagypolitika és az Erdélyi Fejedelemség Várad török kézre kerülésének időszakában címmel, majd őt követték: Graeme Murdock (Trinity College Dublin, egyetemi tanár), Zabán Bálint Károly (KREK, lelkipásztor), Ősz Sándor Előd (EREK, Egyházkerületi levéltáros), Kurta József (Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet, Kolozsvár, könyvtáros), Oláh Róbert (Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményei, tudományos főmunkatárs), Herman M. János (PKE, ny. egyetemi tanár), Verók Attila (PKE, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, tanszékvezető egyetemi docens).

Az este a Károli Gáspár Református Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem közötti együttműködési szerződés ünnepélyes aláírásával zárult.

Forrás:

Megkezdődött a 360 éves Váradi Biblia tiszteletére szervezett konferencia - ERDON

 

1234567