Megkezdődött a 24. Partiumi Tudományos Diákköri Konferencia

Online megnyitóval, és kevésbé online kiállítással vette kezdetét péntek délelőtt 9 órakor a 24. Partiumi Tudományos Diákköri Konferencia.                                      

Pikó Stefánia

Dr. Pálfi József, az egyetem rektora köszöntötte először a nézőket, résztvevőket, megjegyezve, hogy nem olyan könnyű így beszélni, hiszen nem láthatja a csillogó szemű, érdeklődő hallgatóságot. Elmondta, a tavalyi PTDK megszervezése a járvány okozta korlátozások ellenére sem volt kérdéses, inkább azon gondolkodtak, hogy hogyan kivitelezhetnék. „Igen példásan” sikerült aztán online módon lebonyolítani a tudományos konferenciát, idén pedig ismét a virtuális térben zajlik. Örömmel számolt be arról, hogy az előző évekhez képest a 24. alkalomra még többen jelentkeztek. Összesen 105 hallgató és 88 pályamunka várja az elbírálást, illetve lesz egy dolgozat, amit versenyen kívül fognak bemutatni, 13 különböző szekció keretében.

„Az idei PTDK nyertesei, díjazottjai, tehát nemcsak a PKE-s hallgatók, hanem mások is, meghívást kapnak ahhoz, hogy dolgozatukkal pályázzanak a Staféta tanulmánykötetben való publikálásra” – tette hozzá a rektor. A Staféta egy olyan tanulmánykötet, melyet a PKE oktatói hoztak létre a hallgatók kiemelkedő tudományos munkáinak publikálásához, éves megjelenéssel 2016 óta. Az eredményhirdetés szombaton 11 órától lesz megtekinthető az egyetem Facebook-oldalán. „Nagyon sok sikert kívánok, kollégáim nevében is, a versenyzőknek! Szeretném köszönetemet kifejezni minden kollégámnak a lelkiismeretes és szakszerű munkáért, külön a főszervezőnek, Székedi Leventének, aki 2019 kiváló TDK-szervezői díját is kapta. Köszönöm a szervező-csapatnak, a szakosztály-vezetőknek, témavezetőknek, opponenseknek, zsűritagoknak, és nem utolsósorban a hallgatóknak a részvételt, az együttműködést, a munkát! Köszönöm Debrenti Edit kolléganőmnek, aki a PKE tudományos igazgatója a lelkiismeretes, időt, energiát nem kímélő munkát!” – fogalmazott.

Jakab Ferenc diákelnök is sok sikert kívánt társainak, kiemelve a konferencia fontosságát és hasznát, hiszen a résztvevők a konferencián való szerepléssel az államvizsgára is felkészülnek.

Dr. Kányádi Iréne egyetemi adjunktus köszöntötte ezután a nézőket, megnyitva ezáltal a Képzőművészeti szakosztály kiállítását, melyet az új épület előcsarnokában tekinthetnek meg az érdeklődők. „Ez az a pillanat, amikor szembesülünk azzal, hogy ezek a nagy entitások mint művészet, kutatás, tudomány, kísérletezés és oktatás találkoznak ebben az időszakban, a diákoknak a munkáiban kristályosodnak ki. (…) A munkákat nézve pedig rájövünk, hogy a közös pont a kettő között a kreativitás, az innováció, a folytonos kísérletezés és a kíváncsiság.” – mondta. A kiállításon látható munkákról elmondta, a diákok különböző műfajokban alkottak. Egyaránt találhatunk munkákat az autonóm és az alkalmazott művészetek területéről is, vannak kísérleti jellegű grafikák a fotográfia lehetőségeivel kombinálva, mese illusztrációk, termékcsomagolás. A munkák célközönsége is gazdag palettán mozog, gyerekektől a felnőttekig, bárki megnézheti, sőt, az interaktív alkotásokat ki is próbálhatják. Akinek nincs lehetősége személyesen megtekinteni a kiállítást, az megtekintheti azt felvételről.

Dr. Debrenti Edit tudományos igazgató is rövid beszédet mondott, amiben Umberto Eco gondolatait idézte fel a szakdolgozatírásról, hiszen az ismert szerző ezzel a témával is foglalkozott egy kötetben. „Szerinte szakdolgozatot írni annyit jelent, hogy az ember megtanulja, hogy hogyan kell rendet tenni saját gondolatai között, és rendszerezni az adatokat. Tapasztalatot szerez a módszeres munkáról, vagyis létrehoz egy tárgyat, amely lényegét tekintve másoknak is javára szolgál. Nem is a téma fontos, hanem a munkáról szerzett tapasztalat” – hangzott el. Az igazgató örömmel tapasztalta, milyen sokan bevállalták a dolgozatírást és a megmérettetést, és hozzátette, biztos benne, hogy a kemény munka gyümölcsöző lesz.

A beszédek után nem sokkal meg is kezdődtek a kiselőadások.

Forrás:

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/megkezdodott-a-24-partiumi-tudomanyos-diakkori-konferencia-3649801/?fbclid=IwAR0Hqjz3WfRCrBtkOw7Yf2scnwycN5pEZDcU1sVTdMIwxxl7eJSzyV7quiY