Meghívó kötetbemutatóval egybekötött rendhagyó Arany-előadásra

Egy kötetben a nagyszalontai Arany-múzeum kézirat-kincsei.

A kötet nagyváradi bemutatójára február 26-án, kedden kerül sor, 11.00 órai kezdettel, a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében.

„Én kis hazám a nagy hazában” címmel 2018 év végén jelent meg az Arany János Emlékmúzeumban őrzött dokumentumegyüttest feltáró és bemutató katalógus, mely a költő hagyatékából a szülővárosába érkezett dokumentumokat, a szalontaiak gyűjtése révén gazdagodott iratanyagot, valamint a kultuszt ápoló Emlékegyesület történetét és dokumentumait tartalmazza.
A bilingvis, magyar-angol nyelvű kötet az Országos Széchényi Könyvtár gondozásában, az Arany János Művelődési Egyesülettel együttműködve került kiadásra, szorosan kapcsolódva a 2017-es emlékév egyik legfontosabb vállalásához, a hagyaték megőrzését biztosító restaurálási folyamathoz, melyet az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai végeztek a Magyar Tudományos Akadémia Arany Emlékbizottsága felkérésére. A nagyszabású, a kéziratos hagyatékra vonatkozó feltáró, értékmegőrző, a restaurálást és digitalizálást is magában foglaló projekt eredményeként a Nagyszalontán őrzött teljes kéziratos állomány – mintegy 3000 különböző típusú és állapotú eredeti dokumentum – restaurálása és digitalizálása valósult meg. A díszkötet ezt az irategyüttest mutatja most be, azok teljes körű számbavételével, történetük leírásával, számos fotómelléklet kíséretében.

A kötet nagyváradi bemutatójára február 26-án, kedden kerül sor, 11.00 órai kezdettel, a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében. A kötetet bemutatja Dr. Boka László irodalomtörténész, projektvezető, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, valamint Dr. Rózsafalvi Zsuzsanna, irodalomtörténész, az OSZK kézirattárának munkatársa, a kötet szerkesztője.

A bemutatott kötet, és egyéb, az emlékévhez kapcsolódó kiadványok a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók lesznek.

En kis hazam borito