Különleges előadással zárult a kétnapos konferencia

Pikó Stefánia

Ünnepi a hangulat a nagyváradi magyar közösség körében, kiváltképpen (de nem kizárólag) a református egyházban, hiszen 360. évfordulója van idén a Váradi Bibliának, emellett a Királyhágómelléki Református Egyházkerület fennállásának centenáriumát ünnepli. Ezen jeles alkalmak kapcsán szervezett a Partiumi Keresztény Egyetem, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület kétnapos, közös konferenciát, együttműködve a Csillagocska Alapítvánnyal, a Károli Gáspár Református Egyetemmel, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoporttal, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyével. A pénteki napon már a kora reggeli órákban megkezdődtek az előadások, de még ezeket megelőzően bemutatták a Váradi Biblia széljegyzeteinek első önálló kiadását. Az előadók között szerepeltek a konferenciának helyszínt nyújtó PKE oktatói: Balázs Géza, Magyari Sára, Flóra Gábor, a KREK részéről pedig több lelkipásztor, például Visky István, aki A puritanizmus anyanyelvi programjáról értekezett. Az egyházkerület előadói közül kiemelendő a legfiatalabb előadó, Kabai Kitty lelkipásztor, aki spiritualitásról és nyelvhasználatról, Hamvas Béla nyelvelméletéről beszélt, lezárva az előadások sorát. „Csodálatos a stílusa, a műveltsége” – jegyezte meg róla Balázs Géza, aki záróbeszédében felolvasta azon idézeteket, melyeket az elmúlt két nap során jegyzett le, és melyekről úgy érzi, legjobban összefoglalják a konferenciát: „Nemcsak prédikálni, hallgatni is kell”, „A fordító benne van a fordításban”, „A Váradi Biblia a leghányatottabb sorsú Biblia”, „Engem a hétköznapi Partium érdekel, a hétköznapi Partium nyelve”, „Térdre hullanak templomaink” stb.
A professzor mellett Pálfi József rektor és főszervező is kiemelte záróbeszédében, hogy erre a konferenciára a vendégek nemcsak azért érkeztek, hogy hamar túl legyenek rajta, hiszen szép számmal jelen voltak az utolsó előadásokig. A rektor kiemelte, ő maga is rengeteg új élménnyel és ismerettel gazdagodott ebben a két napban. Bejelentették, hogy a következő konferenciával nem szeretnének száz évet várni, így számítani lehet rá, hogy már jövőre megismétlik a találkozót. A konferencia előadásainak anyagaiból tanulmánykötetet fognak összeállítani, mely reményeik szerint karácsony környékére elkészül.
A konferenciát a Csillagocska Alapítvány tagjaiból létrejött kétszáz fős társulat előadásával zárták a nagyváradi vár nyári színházában, a Zsoltár a Váradi Bibliáért. Bibliás misztériumjátékkal. Az előadás rendezői, Dimény Levente és Tóth Tünde, a konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón elmondták, egy nagyon különleges előadásról van szó, hiszen hatalmas a szereplői gárda, és valójában mindannyian amatőrök, az előadás mégis profi lesz. „Egy igazi csoda” – fogalmazott Tóth Tünde. Kicsiktől, a felnőtteken át az idősekig rengetegen szerepelnek a zenés, táncos darabban, egy olyan történetet és olyan hősöket mutatva be, melyeket nekünk, nagyváradiaknak ismernünk kellene. Dimény Levente, aki maga is megjelenik a darabban, kihangsúlyozta, a nagyváradi várban történtek, az, ahogyan egy maroknyi magyar 50.000 töröktől védte a várat, a nagyváradi magyar közösség története, melyhez sokkal gyakrabban kellene visszatérni, és olyan hősök szerepelnek benne, melyek nevét egytől egyig ismernie kellene mindenkinek. A hiánypótló és egyedi darabot a Szigligeti Színházban lehet majd megtekinteni, a pontos időpontok a későbbiekben kerülnek nyilvánosságra.

 

Partnerség

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Partiumi Keresztény Egyetem, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem között dr. Pálfi József, illetve dr. Kurucz György, a KGRE Történettudományi Intézetének tanszékvezetője múlt csütörtökön. A mindkét intézmény számára fontos esemény a 360 éves Váradi Biblia emlékére szervezett kétnapos konferencia keretében zajlott.

Forrás:

Különleges előadással zárult a kétnapos konferencia - ERDON

Galéria:

 

 

121920360 előadók péntek 10360 előadók péntek 11360 előadók péntek 12360 előadók péntek 13Zsoltáravaradibibiliáért 60 1 Zsoltáravaradibibiliáért 122Zsoltáravaradibibiliáért 128Zsoltáravaradibibiliáért 130Zsoltáravaradibibiliáért 135