Kórusok adventi éjszakája a Partiumi Keresztény Egyetemen

BN-összeállítás

Emlékezetes élményben lehetett része mindazoknak, akik ellátogattak a több helyszínen megrendezett Kórusok adventi éjszakájára. Az adventi hangolódás jegyében zajló esemény a Várad-Újvárosi református templomban vette kezdetét egy ünnepélyes istentisztelettel, melyen Szomor Abigél, a Partiumi Keresztény Egyetem egyetemi lelkésze szolgált.

Az istentiszteletet követően kezdetét vették a kórusok minikoncertjei három helyszínen (Újvárosi református templom, PKE Arany János Kollégium étkezdéje és a Partiumi Keresztény Egyetem Díszterme) négy idősávban. Az esemény értelmi szerzője a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, dr. Tóth Árpád, aki elhivatott művészként és oktatóként népszerűsíti a közösségben történő éneklést mint örömforrást, illetve szokatlan pedagógiai módszerekkel teszi szerethetővé a vállalkozó kedvű laikusok számára is a közös éneklést.

Az eseményen öt kórus örvendeztette meg a zeneszerető és élménykereső közönséget. A résztvevők meghallgathatták az érmihályfalvi Csilinka Gyermekkórust, a szegedi Argenteus Hangműhelyt, a Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskarát, a kecskeméti Tulipán Énekegyüttest, valamint a Csíkszereda Kamarakórust, Magyarország legnagyobb közösségi kórusának kisebb formációját. Mindegyik formáció színes repertoárral érkezett. Az estére egyaránt jellemző volt az ünnepélyesség, a játékosság és a kreativitás, az előadott művek pedig sokszínűségükkel rendhagyó módon hívták fel a figyelmet arra, hogy a zenei nyelv hagyományt őriz, kultúrákat köt össze, gazadg közlésmódokkal él, emellett lehet humoros, szatirikus és folyamatosan megújuló. Találtunk itt megzenésített verseket, mesefilm zenéket, klasszikusokat, kortárs feldolgozásokat, ritka 15-16. századi kórusműveket, melyek társadalomkritikát fogalmaznak meg. A széles skálán mozgó program különlegessége és külön értéke volt, hogy egy helyre gyűjtötte a különböző arculatú formációkat, még hangsúlyosabbá téve a zene és az éneklés egyetemességét, és ebbe bevonták a közönséget is azzal, hogy a rendezvényt közös éneklés zárta.

 

Forrás: ERDON - Kórusok adventi éjszakája a Partiumi Keresztény Egyetemen

korusok2korusok1korusok3