Konferencia a roma népességről

2016. június 29.-én "Roma népesség Magyarország északkeleti határtérségében" címmel projektzáró konferenciát tartottak a Debreceni Egyetem Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszéke és a Partiumi Kutatóintézet szervezésében. A projekt támogatója az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) volt.

A rendezvényre a Debreceni Egyetem Professzori Klubjában került sor. A tudományos élet szereplői mellett polgármesterek, önkormányzati képviselők és roma nemzetiségi önkormányzati vezetők tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt.

A konferenciát Pintér Ákos dékán nyiotta meg, majd a Kozma Gábor tanszékvezető moderálása melett kezdődtek a tudományos előadások. Az első panel elején a hallgatóság két érdekfeszítő, vitaindító prezentációt hallhattak Süli-Zakar István professor emeritus és Forgács István romaügyi szakértő előadásában.

A továbbiakban a kutatás eredményeit tartalmazó kötet bemutatása volt soron, a szerkesztők (Szilágyi Ferenc - PKE, Pénzes János - DE) a projekt előzményeiről, a motivációról, módszertanról beszéltek.

A konferencia második felében az eredmények konkrét bemutatása kapott helyet Pénzes János a területi-települési viszonyokról, Pálóczi Ágnes a foglalkoztatás- és szociálpolitikáról, Jász Erzsébet az oktatási helyzetről, Pásztor István a politikai aktivitásról és önkormányzatiságról beszélt. Szilágyi Ferenc a partiumi, Molnár József a kárpátaljai helyzetképet mutatta be. 

A konferencia a kiértékeléssel és hozzászólásokkal, majd az ebéddel ért véget.

Dsc 0241Dsc 0245Dsc 0262Dsc 0265Dsc 0266Dsc 0273Dsc 0278Dsc 0281Dsc 0282Dsc 0284Dsc 0288Dsc 0298

forrás: ptki.partium.ro