Kiállítás: Veszteség és emlék

Szerda délután az alkotó jelenlétében Brian Flinn amerikai művész egyéni kiállítása nyílt meg a váradi Partiumi Keresztény Egyetem első emeleti előcsarnokában. Egy hónapig látogatható.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/11/22/kiallitas-veszteseg-es-emlek.biharinaplo?fbclid=IwAR0vAsbqWyQSNkABu5MworMAJZjQvvAHUpH0b8v4WOqqZeq-HmWVsRHXihc​

Az érdeklődőket köszöntő dr. Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Karának dékánja a Fulbright-programmal nyert ösztöndíjjal az egyesült államokbeli Central Connecticut State University-n (New Britain, CT) kutatott, innen az ismeretség és meghívás, hogy Brian Flinn jöjjön el a Váradra – tudtuk meg az érintettől.

Dr. Pálfi József, a PKE rektora az angol nyelven zajlott ünnepségen a kiállítóról elmondta, hogy művész és tanár is egyben. Már 24 éve tanít, művészettel pedig immár 45 éve foglalkozik. Az elmúlt másfél évtizedben a digitális művészetre koncentrált, a digitális kollázsra, de többnyire mindennel foglalkozott már az illusztrációtól kezdve a galériaorientált művészetig. A munkái szabályszerű témákról szólnak, mint például az idő fogalma. Textúrákkal és színekkel dolgozik, valamint kísérletezik, és szétszórt darabokat rak össze. Általában a műveinek van egy lineáris narratívája, de nem is történet a lényeg, hanem maga a tartalom, és az üzenet, melyet közvetíteni akar. A legjobb tehát, ha valaki a saját történetét látja és adja bele az alkotásaiba.

Először

Ez az első látogatása Romániába, sőt, Kelet-Európába. Évekig élt viszont Németországban, és ez idő alatt bejárta Nyugat-Európát. Sok kelet-európai írótól olvasott, és érdekli a történelem. Szerinte elbűvölő látni, hogy ez a rész mennyire különbözik kulturális és történelmi szempontból, és hogy a történelem mennyivel másképp viselkedett Kelet-Európával. Ugyanakkor az is érdekli, hogy az itteni diákok hogyan tanulnak, és miként oktatják őket az USA-hoz képest.

Brian Flinn úgy fogalmazott: csodálatos tapasztalatai voltak eddig. Múlt szombaton egy magyar esküvőn vett részt, és nagyon megragadta őt. Látta a kis falvakat a visszaúton, és az otthoni településekre emlékeztette, például amelyek Main államban vannak. Nagyváradnak gyönyörű az építészete, bámulatos, teljesen le van lenyűgözte. Nagyon szeretne visszajönni, szerinte sokkal több van még a felszín alatt, Romániának rengeteg rétege van, melyeket fel szeretne fedezni.

A Veszteség és emlék a textúrákon, formákon és szimbolizmuson keresztül című tárlat december közepéig tekinthető meg.

Ciucur Losonczi Antonius

dr maior eniko dekan dr palfi jozsef rek 1