KéPKEret Rockenbauer Zoltánnal!

Rockenbauer Zoltán etnológus, művészettörténész, volt kulturális miniszter lesz a KéPKEret sorozat következő vendége! 

A könyv, mely az előadásához kapcsolódik, Apacs művészet – Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900-1919) címmel a közelmúltban jelent meg a Noran Libro kiadónál. A beszélgetés időpontja 2015. február 26. csütörtök 18.00 óra, helyszíne a PKE Bartók terme (főépület, I. emelet). 

A KéPKEret a PKE Magyar Nyelv és Irodalomtudományi tanszékének szervezésében zajló irodalmi, művészeti beszélgetéssorozat, mely kortárs szerzőket és alkotókat mutat be az egyetemi hallgatóságnak, ugyanakkor nyitott minden érdeklődőnek. A beszélgetések házigazdája Boka László irodalomtörténész, egyetemi docens, meghívottjai elismert erdélyi és magyarországi alkotók, akik legújabb művűk kapcsán beszélgetnek, felolvasásokkal, vetítésekkel színesítve a pódiumbeszélgetést.

Kepkeret Rockenbauer plakat

A sorozat következő időpontja 2015. február 26, csütörtök 18.00 óra, vendég: Rockenbauer Zoltán művészettörténész, etnológus, volt kulturális miniszter. A könyv, mely az előadásához kapcsolódik, Apacs művészet – Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900-1919) címmel a közelmúltban jelent meg a Noran Libro kiadónál.

Rockenbauer Zoltán etnológus, művészettörténész, volt kulturális miniszter, Győrben született 1960-ban, apja Rockenbauer Pál természetjáró, televíziós szerkesztő. Felsőfokú tanulmányait a Nyíregyházi Tanárképző főiskolán kezdte, ahol 1983-ban szerzett könyvtár-magyar nyelv és irodalom szakos, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1991-ben etnográfus diplomát. Ugyanitt szerzett doktori címet művészettörténetből 2008-ban. Közismerten zeneértő és zenerajongó, a huszadik századi (különösen a századelő) magyar képzőművészetének elismert szakértője. Minisztersége időszakában a magyar kultúra külföldi bemutatása nagy szerepet kapott, egyebek mellett a sikeres franciaországi magyar évad fűződik miniszterségéhez. A francia Becsületrend főtiszti keresztjének birtokosa. 2006-tól szabadfoglalkozású, 2011-12 között az MTVA kulturális szerkesztője volt. Több kiemelkedő hazai és külföldi kiállítás szakmai munkájában vett részt, ma Budapesten a Műcsarnok/Kunsthalle kurátora.

A könyv, mely az előadásához kapcsolódik, Apacs művészet – Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900-1919) címmel a közelmúltban jelent meg a Noran Libro kiadónál. www.facebook.com/apacsmuveszet

apacsmuveszet borito

Az est a kötet kapcsán a 20. század nyitányának összművészeti aspektusait, a századelő irodalmi, képzőművészeti, zenei újdonságait, harcait és összefonódásait vizsgálja, nem csekély nagyváradi vonatkozást is kiemelve. A belépés az NKA támogatásnak köszönhetően díjtalan. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

KéPKEret - kiemelve a lényeg