Jogállami Kerekasztal

A Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói számára október 26-án tartott előadást dr. Juhász Imre alkotmánybíró

Máthé Edith, a PKE jogtanácsosának köszöntése után Tordáné dr. Petneházy Judit, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke bemutatta az egyesületet, az egyesület megalakulásáról, céljairól beszélt.

Azt követően tartotta meg előadását dr. Juhász Imre alkotmánybíró, az ELTE jogi karának tanára. Az új magyar Alaptörvényről, annak legfontosabb passzusairól, az Alkotmány megújulásához vezető történelmi útról szólt az előadás. A rendezvény célja szélesebb körben megismertetni az új magyar Alaptörvényt, az anyaország határain kívül is, mondta előadásában dr. Juhász Imre. A kerekasztal-beszélgetésen többek között, a jogállamiságról, a választójogi változásokról tájékoztatta az érdeklődőket, de azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár a magyar állampolgárság. 
Az új Alaptörvény megerősítette a magyar állam nemzeti elkötelezettségét: a határokon kívül élő magyarok sorsáért, a közösségeik fennmaradásáért és fejlődéséért Magyarország nemcsak felelősséget érez, hanem felelősséget is visel, tette hozzá az előadó. Dr. Juhász Imre alkotmánybíró arról is beszélt, hogy az új Alaptörvényt már a tervezetkor sok támadás érte, ezért is gondolták úgy, hogy útjára indítják a Jogállami kerekasztal előadássorozatot. 

Dr. Juhász Imre alkotmánybíró és Tordáné dr. Petneházy Judit egyesületi alelnök előadását Császár Angela színművésznő színesítette, aki a témához illő irodalmi összeállítással készült az eseményre: felolvasta az Alaptörvény Preambulumát, a végén pedig elmondott egy verset a közönségnek

 

 

jogallami 8Jogallami 2Jogallami 3 1 Jogallami 4jogallami 5