Iránytű lehet a PKE a fiatalok hivatásának megtalálásában

Több mint félezer diák és kísérőtanáraik vettek részt a Partiumi Keresztény Egyetem nyílt napján, amit a világjárvány okozta két év kihagyás után az elmúlt pénteken szerveztek meg a nagyváradi felsőoktatási intézmény falain belül.

János Piroska


Bihar megye valamennyi magyar tannyelvű középiskoláiból, de Szatmár, Szilágy, Arad, Temes megyéből, továbbá Székelyudvarhelyről és a magyarországi Gyuláról is érkeztek diákok a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem immár hagyományosnak tekinthető nyílt napjára, amelyen a továbbtanulás, illetve pályaválasztás előtt álló tanulók betekinthetnek a felsőoktatási intézmény által nyújtott oktatási kínálatba, és nem utolsósorban megismerkedhetnek az egyetemi élettel. A rendezvényt az egyetem dísztermében nyitották meg, ahol a résztvevőket dr. Pálfi József rektor köszöntötte. Bár egyre többször hívják segítségül a diákok is a mesterséges intelligenciát, vannak az életnek olyan területei, amelynek kérdéseit nem tudják megválaszolni a robotok: nem tudnak választ adni például arra, hogy mi legyen a hivatásunk. A mesterséges intelligencia működési elvéhez hasonlatosan azonban „megadhatjuk” saját magunknak a témákat, a kulcsszavakat. „Tűzz ki magadnak célokat és igyekezz elérni őket, de ne hajlíthatatlanul, mint egy algoritmus-szerűen működő robot, hanem rugalmasan, kreatívan, örömmel, mint egy ember” – mondta el felszólalásában az egyetem vezetője. Az életcélok, a saját életfeladatok megtalálásában nyújtanak segítséget a felsőoktatási intézmények, köztük a Partiumi Keresztény Egyetem is – tette hozzá, a Petőfi-emlékév kapcsán a költőtől származó idézettel zárva szavait: „Sors, nyiss nekem tért, hadd tehessek/ Az emberiségért valamit!” 

Lázin Botond, a Partiumi Keresztény Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (PKE HÖK) elnöke röviden ismertette, mivel készült a diákszervezet a vendégek számára. Programpontjaik között szerepelt a kampusz-túra, amelyen többek között bemutatták a HÖK termeit, de az Arany János Kollégium udvarán felállított sátorukban szuveníreket is lehetett nyerni. A megnyitót egy rögtönzött közös énekléssel zárták: dr. Tóth Árpád adjunktus, a zene szak oktatója a Szabó Balázs Bandája által megzenésített Radnóti Miklós-verset, a  Bájoló egy részletét tanította meg a jelenlevőknek.

A megnyitót követően az egyetemen működő szakokkal külön-külön lehetett megismerkedni. A szociális munka iránt érdeklődők a segítő szakmában rejlő lehetőségek sokszínűségéről tudhattak meg többet, az angol nyelv és irodalom szak bemutatkozásán vetélkedők zajlottak, csakúgy mint a magyar nyelv és irodalom szak esetében, ahol a verseny témája ezúttal az idei év évfordulóihoz, így például Kölcseyhez, Madáchhoz és természetesen Petőfihez kapcsolódott. A német nyelv és irodalom szak által kínált programnak is egyik központi eleme volt a vetélkedő, a nyílt nap keretén belül tartották meg ugyanis a német felfedezések és találmányok témakörben szervezett tanulmányi verseny döntőjét. Az ismét nagy népszerűségnek örvendő versenyen öt városból 150 diák vett részt. A játék és szakbemutató mellett jelen voltak két német érdekeltségű cég képviselői is: egy nagyváradi székhelyű nemzetközi fuvarozással foglalkozó vállalat, illetve egy nagyszalontai bútorgyár. Tőlük a diákok megtudhatták, miért is érdemes német nyelven tanulni, illetve milyen elhelyezkedési lehetőségek állnak fenn számukra a szak elvégzése után. 
A térségben tapasztalható mérnökhiány problémájára nyújthat megoldást az egyetemen működő, a Debreceni Egyetem egyik kihelyezett képzése, a gépészmérnöki alapképzés, amivel szintén megismerkedhettek a nyílt napra érkezők. Dr. Nagy Sándor szakkoordinátor a szak felépítésének ismertetése során elmondta: a szakgyakorlatot a váradi ipari parkokban végezhetik a hallgatók, illetve amellett, hogy az oktatás Váradon zajlik, a jól felszerelt debreceni labort is használhatják tanulmányaik során a szakot választók. 

A szakok bemutatkozása mellett az egyetemen működő Partiumi Tehetséggondozó és Karrier-tanácsadó Központ képviselői különböző interaktív, pályaorientációs tevékenységekkel készültek a diákok számára.