Hibrid oktatási rendszerben rajtolt a tanév a PKE-n

A sárga forgatókönyv szerint kezdődött hétfőn a tanév a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, a keddi megnyitót is az online térben tartják.

 

Bálint Eszter • 2020. szeptember 28.

 

Figyelembe véve a regionális járványhelyzetet, illetve a felsőoktatási intézmény sajátosságait, a második, vagyis a sárga forgatókönyv alkalmazása mellett döntött a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem szenátusa, vagyis hibrid oktatási rendszerben rajtolt el hétfőn a 2020–2021-es tanév – jelentette ki a Krónika megkeresésére Nyíri Enikő, a PKE kommunikációs és PR-felelőse. Ez azt jelenti, hogy azokon a szakokon, ahol elengedhetetlen a fizikai jelenlét, ott bejárnak a hallgatók az egyetemre, a többiek pedig online kezdik meg a tanulást.

Jelenléti oktatás lesz így például a zene, a magánének, a képzőművészet és a tanítóképző szakokon, de ezen szakok hallgatóinak is lesznek olyan tantárgyaik, amelyeket online hallgatnak. A mesterképzések közül a vizuális kommunikáció került még ebbe a hibrid besorolásba. Nyíri Enikő úgy számol, hogy a hallgatóik nagyjából 30–40 százaléka fog bejárni az egyetemre. Rendkívüli idők A jelenléti oktatás miatt megnyitották az egyetem kollégiumát is, ott is szigorúan betartják a koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket, így nem is lakhat egy szobában több mint két diák, miközben eddig hárman-négyen is élhettek együtt. Odafigyelnek ugyanakkor arra is, hogy az egy szobában élők ugyanannak a szaknak a hallgatói legyenek, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzenek. Az órarendet, a tanterembeosztást is befolyásolta különben a járvány, hiszen a most rajtoló tanévben arra is oda kell figyelniük, hogy azokon a szakokon, amelyeken bejárnak órákra a diákok, betartsanak minden óvintézkedést. A kommunikációs felelős szerint a szigorú járványügyi szabályok mellett lehetetlen is lett volna megoldani, hogy az összes hallgató jelenléti oktatásban vegyen részt. Az online oktató tanárok is amúgy túlnyomórészt otthonról tanítanak, néhány tanár fog csak bejárni, akiknek a tananyag leadásához szükségük van az egyetem infrastruktúrájára.

Az online térben zajlik a keddi tanévnyitó is, és a tanévzáróhoz hasonlóan a PKE Facebook-oldalán élőben közvetítik, és csak azok a személyek tartózkodnak majd az egyetem épületében, akik felszólalnak az ünnepi eseményen.

Népszerűek az új szakok A Krónika kérdésére Nyíri Enikő ugyanakkor arról is beszámolt, hogy hatalmas érdeklődésnek örvendett mind a magánének alapképzés, mint pedig fordító–tolmácsképző mesteri szak, amelyeket a megkésett bukaresti engedélyezés miatt csak a szeptemberi őszi vizsgaidőszakban sikerült meghirdetniük. Mind a két szakra túljelentkezés volt, be is teltek a helyek. A kommunikációs felelős elmondása szerint különben összességében véve is szép számban jelentkeztek az őszi felvételin meghirdetett helyeikre, az ingyenes helyek szinte minden szakon beteltek, és van, ahol az összes költségtérítéses hely is. A legnépszerűbb szakoknak amúgy a képzőművészet, az angol nyelv és irodalom, a gazdasági szakok, a tanítóképző, a szociológia számítanak, illetve a két új szak, amelyek elindítása hiánypótlónak számít. Magánének nincs magyar nyelven sehol Romániában, a fordító–tolmácsképzés pedig a partiumi régióban nem működött mostanáig.

(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/hibrid-oktatasi-rendszerben-rajtol-a-tanev-a-pke-n?fbclid=IwAR3iwV3c2pSGQvcuy26dfEr5qdL3df0QxPOsO52t7TJPtOBJtoTcwYtwors)