Frízföld Tartomány kormányzóhelyettesének látogatása a Partiumi Keresztény Egyetemen

Dr. Pálfi József rektor meghívására Sietske Poepjes, a hollandiai Frízföld (Friesland) Tartomány kormányzóhelyettese, Ypie Boersma politikai tanácsadó kíséretében ellátogatott egyetemünkre és megtisztelte jelenlétével, köszöntő szavaival tanévnyitó ünnepségünket. 

Egyetemünk kapcsolatai a jeles frízföldi vendéggel 2018-ban kezdődtek, amikor Sietske Poepjes kormányzóhelyettes asszony a Nyelvi Sokszínűséget Támogató Hálózat (Network Promoting Linguistic Diversity - NPLD) elnöki tisztségét is betöltötte. A PKE ekkor nyert felvételt – a közép-kelet európai régióból elsőként - az európai nyelvi kisebbségeket összefogó reprezentatív szervezetbe, amelybe regionális kormányok, egyesületek, egyetemek tartoznak.

Az elmúlt években – a járványidőszak korlátozásai ellenére – igyekeztünk a lehető legjobban kamatoztatni  a társult tagsági minőségünkből fakadó lehetőségeket. Többek között olyan közös projektben vettünk részt több európai kisebbséget képviselő partnereinkkel – köztük a hollandiai fríz közösséggel - amelynek célja a nyelvi kisebbségi jogok megismertetése, tudatosítása középiskolai tanulók és egyetemi hallgatók körében.

A mostani látogatás tehát egy kapcsolatépítési folyamat újabb lépcsőfokának tekinthető, amely alkalmat jelentett az eddig megtett út áttekintésére és a jövőbeli cselekvési irányok körvonalazására. Az egyeztetések során konkrét lehetőségekként szóba került az egyetemközi partneri kapcsolatok kibővítése, közös projektek kezdeményezése a nyelvi kisebbségi jogok és interkulturalitás területén, oktatói és hallgatói csereprogramok, gyakorlati képzési lehetőségek biztosítása diákjaink számára nyugat-európai egyetemeken.

310112212 431420505798097 950782988214509161 nVendégeink kifejezték elismerésüket a PKE által felvállalt küldetés és annak kitartó, következetes megvalósítása iránt, valamint azt az elkötelezett szándékukat, hogy a rendelkezésükre álló eszközök révén támogatást nyújtanak egyetemfejlesztési céljaink valóraváltásában.