Fenntartható fejlődés keresztény szemlélettel

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és az INCHE Europe közös rendezvényére került sor 2023. április 17. és 21. között az Erasmus+ programon belül. Az előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal és kirándulásokkal töltött hét folyamán a programon résztvevő hallgatók a fenntarthatóság kérdéskörét járták körbe, a problémát keresztény kontextusba helyezve.

Erdon-összeállítás

A Partiumi Keresztény Egyetem oktatói és hallgatói az intézmény egyetemi kapcsolatainak köszönhetően már több alkalommal vehettek részt nemzetközi foglalkozásokon. A mostani alkalomnak a PKE adott otthont.

A romániai, illetve a Magyarországról, Litvániából, Hollandiából és Ukrajnából érkezett hallgatók és oktatóik az egyenlőtlenség, a hiperindividualizmus és a túlfogyasztás kérdéseivel foglalkoztak. Ezek a fogalmak összekapcsolódva jelennek meg a különböző értelmezésekben. A hiperindividualizmus az egyént helyezi a középpontba. Azzal szembesülhetünk, hogy a világ és az aktuális berendezkedés, amelybe beleszülettünk, a (túl)fogyasztást jelöli ki ideális életformaként. A „nekem jár” filozófiája vezet el a hiperindividualizmus szélsőségébe, súlyosbítva a társadalomban és a természetben már jelenleg is túldimenzionálódott egyenlőtlenséget.

A program célja volt a résztvevő fiatal értelmiségiek számára olyan foglalkozásokat és előadásokat biztosítani, amelyek más fókusz alá helyezik az említett problémákat.

A Partiumi Keresztény Egyetem képviseletében dr. habil. Maior Enikő rektorhelyettes, dr. Székedi Levente, a Humántudományi Tanszék tanszékvezetője, valamint Ardelean Tímea Erasmus+ koordinátor vett részt a változatos programokat felsorakoztató eseményen.

A hallgatók bibliatanulmányozásokon, workshopokon keresztül vizsgálhatták meg egyrészt az egyenlőtlenség problémáját és az ebből adódó regresszió negatív következményeit, másrészt azokat a – keresztény értékek mentén kiejölt – viselkedési mintákat egyén és közösség szintjén, amelyeket szem előtt tartva visszafordítható vagy lassítható lehet ez a folyamat.

A képzés hansúlyozta a személyes felelősséget, hiszen a hiperindividualizmus az individuum szintjén számolható fel. Ehhez szükséges annak tudatosítása, hogy nem vagyunk egyedül, és a Föld az az otthon, amelyet meg kell tanulnunk megtartani és fenntartani. A fenntarthatóság elsősorban az egyén érdeke, akinek tetteitől és a személyes hatásának tudatosításától függ, hogy milyen jövője lesz a bolygón. Ennél a pontnál szükséges beemelni a keresztény tanítást és értékeket, hogy a Földhöz, mint teremtett és bennünket éltető közeghez, helyesen tudjunk viszonyulni.

A workshopok során olyan témák kerültek feldolgozásra, mint: a(z ökológiai) lábnyomom és én, fenntartható fejlődés: rendszerváltás, jó ősnek lenni: keresztényként jövőbe tekintve élni.

Az interaktív hét egyik kiemelt gondolata volt, hogy keresztény értelmiségiként hatást tudunk gyakorolni környezetünkre, felelősséget vállalva a teremtett világért és az utánunk következő generációkért.

A Partiumi Keresztény Egyetemen zajló rendezvényen a fiatalok is szót kaptak. Csoportokban dolgozhattak, és a hét során hallott előadásokat gyakorlatba ültetve prezetációkat állítottak össze a tárgyalt tematikákban, melyeket a teljes csapat közösen beszélt meg az esemény lezárásaként.

2004 export

Forrás:

ERDON - Fenntartható fejlődés keresztény szemlélettel