Életérzés a régi Magyarországon

címmel vetítéssel egybekötött könyvbemutatóra kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetemen 2023. március 1-én, délután 14.00-kor.

Az Életérzés a régi Magyarországon elnevezésű projekt a Magyar Patrióták Közössége (Patrióták) jóvoltából jött létre, és a monarchia korabeli magyar világba kalauzolja el az érdeklődőket. Az országcsonkítás előtti magyar világra emlékezve, egy különleges videotechnika segítségével életre keltett száz magyar képeslap Balázs D. Attila és Pataki Tamás Elrabolt Hungária című művének, a Trianoni emlékév történelmi albumának (www.elrabolthungaria.hu) a feldolgozása.

A rendhagyó, szabályos időutazást kínáló filmes projektet Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke menedzselte le az első képkockától az utolsóig.

Mivel az 1920 előtti időszakból csak nagyon kevés mozgókép maradt fenn, így a hajdani világot az albumban szereplő értékes antik képeslapok segítségével lehetett élővé tenni. Az egyperces videók betekintést nyújtanak a régi Magyarország hétköznapjaiba, és végigvezetnek bennünket az elszakított területeken. A képanyag száz, 1920-ban elcsatolt várost és községet, természeti látnivalót vagy történelmi emlékhelyet elevenít fel a szemünk előtt. A videók egyik különlegességét az adja, hogy olyan épületeket, emlékhelyeket is bemutatnak, amelyek ma már nem léteznek. Ilyen például a Vaskapu-vízierőmű építésekor hullámsírba temetett orsovai Korona-kápolna, vagy azok a millenniumi emlékműveink, amelyeket elpusztítottak.

A videókon és a kisfilmek alapjául szolgáló albumban, a régi Nagyvárad és Bihar vármegye több települése is megelevenedik.

A videóanyag innen érhető el: https://regimagyarorszag.hu/

Az eseményre mindenkit szeretettel várnak!

patriota konyvbemutato Pke