Anyanyelvünkkel – határok nélkül

2023. május 12-15. között a spanyolországi Baleár-szigeteken nyolc különböző európai régióból érkező 24  fiatal találkozott  az ECCA  projekt keretében megszervezett nyelvi campuson.  A projektben a PKE partnerként vesz részt.

A Nyelvi Sokszínűséget Támogató Hálózat (NPLD) keretében megvalósuló ECCA (European Charter Classroom Activities) projekt célja, hogy anyanyelvközpontú tantermi tevékenységeket fejlesszen ki, és közelebb hozza egymáshoz a különböző nyelvi régiókból származó fiatalokat és tanáraikat. Az ECCA projekt megvalósításába  a következő partner-szervezetek kapcsolódtak be: Trento Tartomány/ “majon di fascegn” Ladin Kulturális Intézet, Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane (ARLeF), Partiumi Keresztény Egyetem, Xarxa Vives d’Universitats, Bizkaia Tartományi Tanács, Walesi Kormány, Stockholmi Egyetem és Fryslân Tartomány. Minden partner egy-egy európai  nyelvi régiót képvisel; közreműködésük révén a magyar mellett a ladin, friuli, katalán, baszk, walesi, finn és fríz nyelvi közösségek fiataljai kapcsolódhattak be a tevékenységekbe.  

A projekt első szakaszában Európa-szerte különböző iskolák vettek részt az év elején az ECCA által szervezett versenyen. Arra kérték a tanulókat, hogy válaszoljanak a következő kérdésre: miért érdemes a szülőfölded arra, hogy a világ minden tájáról érkező emberek meglátogassák? A kiválasztott 24 fiatal a legkreatívabbnak bizonyult, így megkapták a lehetőséget, hogy csatlakozhassanak az ECCA Campushoz. A partiumi magyar nyelvi régiót a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum három tanulója – Koncz Kinga,  Laczikó Szabolcs-Péter és Szabó Panna  - képviselte, elkísérte őket Dr. Domján M.Katalin tanárnő és Dr. Flóra Gábor, a PKE ECCA-képviselője.  Különmeghívottként csatlakozott a küldöttséghez Zatykó Noémi  egyetemi hallgató, az Ady Endre Elméleti Líceum végzettje, aki a projekt előző szakaszának sikeréhez járult hozzá mély értelmű üzenetet hordozó videoműveszeti alkotásával; mivel jelenleg filmművészeti tanulmányokat folytat, felkérést kapott, hogy ő készítse el a rendezvény hivatalos filmjét. 

Az ECCA Campus résztvevői a hétvégén különféle nyelvközpontú tevékenységeken vettek részt.Például nyolc különböző nyelven készítettek rap-et. Azt is megtanulták, hogyan válhatnak Mobil Újságíróvá (MoJo), azáltal, hogy tudósítást fogalmaznak meg az Európa Tanács számára valamelyik általuk használt nyelvről (és nyelven).

A helyszíni benyomások alapján elmondhatjuk, hogy a kitűnő hangulatú, varázslatos helyszínen megszervezett találkozó maradéktalanul elérte célját: összehozni a fiatalokat annak érdekében, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és érzéseiket egy regionális/kisebbségi nyelv használatával kapcsolatban, és pozitívan tudatosítsák a két- és többnyelvűség hozzáadott értékét.

Az ECCA Campus eredményei megtekinthetők a közösségi médiában, az Instagramon (thisismylanguage.eu), a Twitteren (myeulanguage) és a projekt 8 nyelvű honlapján (https://thisismylanguage.eu). Szeptemberben, a Nyelvek Európai Napjának hónapjában a projekt eredmény-összefoglalóját bemutatják az Európa Tanács képviselőinek Brüsszelben.

Szabó Panna tanuló beszámolója és további képek az Ady Endre Elméleti Líceum honlapján: 

Május 12–15. között rendezték meg a Network to Promote Language Diversity (NPLD) programját a Baleár-szigeteken - Ady Endre Elméleti Líceum (adyliceum.ro)

 

kep1kep2kep3kep4kezdo

forrás: htt.partium.ro