Angol nyelvű gazdasági projekt a PKE hallgatói számára

hollnad32022. november 13 és 18 között került sor a Partiumi Keresztény Egyetem és a hollandiai Christian University of Applied Sciences Ede közös, angol nyelvű projektjére. A program koordinátorai Hámos Dalma és Czuczor Kállai Krisztina oktatók voltak a Gazdaságtudományi Tanszékről.

A kirándulással és csapatépítő programokkal kezdődő “International Business
Carrousel: Nemzetközi Üzleti Körhinta” során a hollandiai, valamint a PKE Gazdaságtudományi Tanszékének hallgatói betekintést nyertek leendő szakmájuk gyakorlati problémáiba.  A gazdasági szektorban elhelyezkedni kívánó diákok aktuális kérdésfelvetésekkel foglalkoztak, melynek egyik legfontosabb tapasztalata a szakmájukban kiemelkedő emberekkel való beszélgetés, interjúztatás volt, akik  a projektet és a szakmai fejlődést megcélzó törekvéseket saját meglátásukkal és gyakorlatorientált válaszaikkal tették még értékesebbé.

holland1Dr. Szabó Árpád (egyetemi adjunktus, vállalkozó), Nagy-Burian Krisztina (fiókigazgató, OTP BANK ROMANIA), Nagy Krisztián (tulajdonos és vezető, Kings Land, Picnic Bistro) és Dr. Pásztai Zoltán (ügyvezető igazgató, Eco Bihor) válaszaiból, megosztott tapasztalaiból a hallgatók könyvekből nem tanulható, kézzel fogható ismeretekhez jutottak. A csapatmunkán és közös gondolkodáson alapuló hét során a hollandiai és nagyváradi diákoknak, a szakismeretek elmélyítése mellett, lehetőségük volt egymás megismerésére, kapcsolatok kialakítására is.
Az immár második alkalommal megszervezett projekt zárásaként a részvevő fiatalok beszámolóval és prezentációval készültek, mintegy összegezve az együtt töltött hét következtetéseit és megszerzett tudásanyagát.
holland2A PKE kisebb diáklétszámokkal dolgozó, keresztény egyetemként fontosnak tartja, hogy piacképes ismeretekkel bocsássa útra a nála végzett hallgatókat. Az keresztény értékrendszer mentén haladó felőoktatási intézmények hallgatóközpontú, dinamikus együttműködése eredményeként a PKE-n tanuló diákoknak több lehetőségük nyílik részt venni más, európai vagy amerikai egyetemek oktatási programjaiban. A programok, projektek során szerzett tudást hallgatók szakmai pályájuk során a jövőben is hasznosítani tudják.

A hollandiai partnerkapcsolat is a közös értékek mentén születő szövetségek egyike, amely dr. habil. Maior Enikő rektorhelyettes kezdeményezésének köszönhetően több lehetőséget biztosított már a PKE hallgatói számára.