5. Partium-konferencia - Felhívás

A Partiumi Területi Kutatások Intézete 2022. május 19-20. között kétnapos tudományos konferenciát szervez Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetemen.

5. Partium-konferencia

Globális kihívások, regionális válaszok Kelet-Közép-Európában a poszt-Covid időszakban

Szervező és szakmai partnerek: a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Sapientia Varadiensis Alapítvány és a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma.

A konferencia oldala: Főoldal (google.com)

A konferenciára hibrid (jelenléti és online) formában kerül sor.

A Partium-konferenciák sorozata 2016-ban kezdődött Csengerben. 2017-től éves multidiszciplináris konferenciaként Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen kerül megszervezésre, több szakmai partner együttműködésében. A rendezvény eredeti célkitűzése a különböző tudományterületeken és intézményekben zajló Partiummal kapcsolatos kutatások bemutatása, a régióval foglalkozó szakemberek szakmai kapcsolatának támogatása és az eredmények bemutatása volt. Ez az eredeti célkitűzés a későbbi konferenciák alatt szélesedett, különösen a regionális tudomány tekintetében. A Partium-konferencia már nemcsak a régiónkkal foglalkozó tudományos rendezvény, de egyszersmind a regionális tudomány egyetlen állandó szakmai rendezvénye is Nagyváradon, ahol olyan különböző fókuszú kutatások, programok is bemutatkoznak, amelyek jó módszerként precedensértékűek lehetnek a Partiumban-kutatásban is.

Az idei multidiszciplináris tudományos rendezvény fő témaköre alapvetően különbözik az első négy konferencia „alulról építkező” szemléletétől. Az elmúlt két (válság)évben megszokhattuk, hogy a saját életünket, munkánkat, intézetünket, kutatásainkat alapvetően kívülről érkező események és döntések határozták meg, a korábbiakhoz viszonyítva korlátozott lehetőséget hagyva az egyéni/szakmai/intézményi önrendelkezésnek. Ezek az élet valamennyi területére begyűrűző külső hatások áttételesen várhatóan még hosszú ideig meghatározzák a mindennapjainkat.

A 2022. májusi konferenciánkon alapvetően azt a kérdést tesszük fel, hogy mire számíthatunk a tágabb (Kelet-Közép-Európa) és a szűkebb régiónkban, milyen társadalmi, gazdasági, politikai folyamatok várhatók a poszt-Covid időszakban?

Az idei konferenciánk regionálistudományi és geopolitikai fókuszú, de természetesen idén is várjuk történelemtudományi és honismereti, nyelv- és irodalomtudományi, társadalomtudományi, pedagógiai, valamint közgazdasági és jogtudományi előadók jelentkezését is.

A konferencia magyar nyelven zajlik.

Regisztráció és absztraktfeltöltés

Regisztráció-határidő: 2022. május 3.

Részvételi díj: 100 RON

 

A konferencia támogatója: Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány

padme logo 1 3

partiumkre logo253298377 248576947313038 8418816951134266696 nHatvani logoKeretlogoptki

forrás: ptki.partium.ro