„A médium maga az üzenet” – Angol nyelvű szekció a PKE nemzetközi germanisztikai konferenciáján

Marshal McLuhan, a neves kommunikáció-teoretikus egyik leghíresebb elméletéről, „a médium maga az üzenet”-ről szólt az a plenáris előadás, amelyet a PKE-n a múlt héten megrendezett germanisztikai konferencia angol szekciójában hallgathattak meg az érdeklődők. Idén első alkalommal kapott lehetőséget a PKE Angol Tanszéke arra, hogy a „Networks and Transfer Processes” elnevezésű nemzetközi konferencián önálló angol nyelvű szekciót indíthasson.

Az angol szekció meghívottja, Robert K. Logan, a torontói egyetem professzora, magának Marshal McLuhannak volt a tanítványa és később közvetlen munkatársa. Logan professzor érdekfeszítő előadásában nemcsak a McLuhannel közös munkájáról mesélt igen közvetlen módon, hanem a híres médium-teoretikus legfőbb elméleteiről is szót ejtett, úgy, mint: „a médium maga az üzenet” (és nem a közvetített tartalom), „a globális falu”, mely az elektronikus médiumok a bolygóra való összhatása révén alakult ki, és a „Gutenberg-galaxis”, amely terminus akkor merült fel az emberi gondolkodásban, amikor beláthatóvá vált a nyomatott médiumok hanyatlása a digitális médiumokkal szemben.

A remek előadást még tizennégy másik angol nyelvű előadás követte egymás után két szekcióban. A résztvevők különféle romániai és magyarországi egyetemekről érkeztek, hogy bemutassák legfrissebb kutatási eredményeiket. Az angol nyelvű szekcióban akadtak irodalommal, nyelvészettel, az angol nyelv tanításának módszertanával, angol kultúrával, illetve angol utazók erdélyi és partiumi útleírásaival foglalkozó előadások is. A dolgozatokat a szervezők lehetőség szerint nyomtatott kötet formájában igyekeznek majd a jövőben kiadni, illetve az Angol Nyelv és Irodalom tanszék által működtetett online partiumi angol tudományos lapban, a The Round-Table-ben megjelentetni.

Img 176503Img 1749Img 1754Img 1756Img 1757

forrás: deptenglish.partium.ro