Ülésezett a MÁÉRT Oktatási és Kulturális Szakbizottsága

2014. november 5-én tartotta idei ülését a Magyar Állandó Értekezlet Oktatási és Kulturális Szakbizottsága, Budapesten a Nemzeti Erőforrások Minisztériumában. Egyetemünket az eseményen Dr. Szilágyi Ferenc, a Gazdálkodási és menedzsment tanszék docense képviselte.

2014. november 5-én tartotta idei ülését a Magyar Állandó Értekezlet Oktatási és Kulturális Szakbizottsága, Budapesten a Nemzeti Erőforrások Minisztériumában. Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a közneveléssel kapcsolatos programokról tartott beszámolót, majd Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve programról beszélt.

A szakbizottsági ülésen egyetemünk képviseletében résztvevő Dr. Szilágyi Ferenc felvetette, hogy a Külhoni Szakképzés Évének részeként újra bevezethető lenne a határon túli pedagógusok szak- és tankönyvvásárlási támogatása, melyet tíz éve szüntettek meg. Magyar nyelvű szakkönyvek nélkül szinte lehetetlen lesz áttörést elérni a magyar szakoktatás tekintetében, olyan körülmények között, amikor is Erdély és a Partium túlnyomó részében hiányzanak a magyar menedzsmenttel rendelkező intézmények; a magyar tagozatokon, osztályokban sok esetben a könyv és szakemberhiány miatt a gyakorlatban románul (is) oktatnak.

Gyetvai Árpád főtanácsos a felsőoktatásban várható változásokról beszélt. Szilágyi Ferenc kérdésére, melyek szerint lesz-e lehetőség a magyar kutatási források megnyitására a határon túli magyar intézmények/kutatók számára, elmondta, hogy a folyamat ebbe az irányba mutat, de ennek az a feltétele, hogy a forrásmegnyitás mellett a minőségbiztosítás és ellenőrzés szabályai is közös nevezőre kerüljenek. Gyetvai Árpád hozzátette, folyamatos párbeszédet folytatnak a határon túli magyar intézményekkel, és közöttük a Partiumi Keresztény Egyetemmel, éppen abból a célból, hogy ezeket minél hamarabb integrálni lehessen a magyar felsőoktatási térbe.