Mesevilág mindenkinek (Animációs világnap)

Magáról az animációról és a mesével való kapcsolatáról kerekasztal-beszélgetésen osztotta meg véleményét Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) művészeti tanszék vezetője

Gyermeklepedőnyi papírokat rajzolt tele mindenféle színes, derűs történettel a zömmel óvodás közönség: így kezdődött Sepsiszentgyörgyön a tizedik, jubileumi kiadásához érkezett animációs világnap. Utánuk a szülőknek nyújtott érdekes programot a Cabiria filmklub: Baász Orsolya, Csillag István, Kürti Andrea, Moldován Mária, Tomos Tünde és Sipos Gaudi Tünde meseillusztrációi egyféle bűvkörbe vonták a Köntés Galéria tegnap délutáni látogatóit.

A kiállítás megnyitóján a rendezvényt szervező Melkuhn Andrea megköszönte a jelenlétet és a támogatást, Barta Mónika – a városimázs iroda vezetője – arról beszélt, hogy minden kulturális eseménynek megvan a maga helye és jogosultsága, ettől válik a város azzá a hellyé, ahol mindig történik valami, ami a szellemnek szól. A Cabiria filmklub értéket közvetít, mindig rangos alkotásokat mutat be, és büszkék lehetünk arra, hogy Romániában először Háromszék központjában tartottak animációs világnapi rendezvényt – jelentette ki Fám Erika film- és médiakutató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a felnőttek is folyton „animálnak”, élettel töltenek fel élettelen dolgokat (a nap felkel, a tej kifut stb.), ez alkalommal azonban kicsit jobban elengedhetik a fantáziájukat, és sosem volt, sosem lesz történetekkel kalandozhatnak a képzelet világában.
Magáról az animációról és a mesével való kapcsolatáról kerekasztal-beszélgetésen osztották meg véleményüket a meghívott szakemberek: Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) művészeti tanszékvezetője és Ferencz Hunor animációkészítő, akiket Fám Erika és Melkuhn Andrea faggatott. A nap természetesen vetítéssel zárult, a PKE animációs szakán készült filmek legjavát mutatták be. Ezeket az alkotásokat egy nappal korábban Baróton is megnézhették az érdeklődők, ma pedig Kézdivásárhelyen várják a közönséget, ott a helybeli KreaKids rajzfilmstúdió újdonságaival kezdődik a mozizás.

Forrás:

http://www.3szek.ro/load/cikk/96607/mesevilag_mindenkinek_animacios_vilagnap

20161028233133