Meseillusztrációkból nyílt kiállítás

Forrás: Bihari Napló

A PKE-n pénteken folytatódott az a kiállítássorozat, amelyen az egyetem egykori képzőművészetis hallgatói mutatkoznak be alkotásaikkal.

A Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) és a PKE Művészeti tanszékének közös szervezésében létrejött kiállításon a megjelenteket Horváth István köszöntötte kiemelve, hogy a rendezvénysorozat hatodik kiállítása azért is rendhagyó, mivel az alkotó nemcsak az egyetem volt hallgatója, hanem hegyközcsatári lévén a Partium térség szülötte is, ez pedig eddig egyedülálló. Az „illusztricionistaként” megnevezett Molnár Anita reklámgrafikusként tevékenykedik, alkotásai már jelenleg is több mesekönyvet (és nem csak) díszítenek, a kiállításon ezekből kettőt fel is lehetett lapozni (Roxana Truţa: Pufi, az eltévedt pingvin – karácsonyi mese, Kibédi Katalin: A jómodor ajtókat nyit – Illemtan mindenkinek). Illusztrációi által továbbá Andersen-mesék, és Pinokkio kalandjai is megelevenednek a fehér lapokon. A tárlatot a PKE Művészeti tanszékének vezetője, Balázs Zoltán nyitotta meg, rámutatva arra, hogy a kiállítások által a diákok egyfajta kanonizációja történik meg, amit az is bizonyít, hogy az eddigi kiállítók közül számosan azóta további tárlatot tudhatnak magukénak, illetve alkotásaikkal kulturális folyóiratokban jelentkeztek.

Vizuális nevelés

Molnár Anita érdeklődése alapszakosként és a mesteri képzés hallgatójaként is a gyerekek számára készített illusztrációk felé irányult, ebben pedig napjainkban is nagy lehetőség rejlik: nagy fogyasztói réteget lehet vele elérni, ugyanakkor fontos az, hogy a gyerekek számára is minőségi grafikát, animációt készítsenek, a jövő generációja is megfelelő vizuális nevelést kapjon – emelte ki Balázs Zoltán. Molnár Anita alkotásaiban fellelhetőek egyes magyar népmesei motívumok, de élénk színű rajzaiban például egy pingvin kalandjait is nyomon követhetjük. A kiállításmegnyitó abból a szempontból is rendhagyónak minősült, hogy az egyben tárlatvezetés is volt, ugyanis a megjelenteket maga az alkotó vezette végig pár szót fűzve mindegyik illusztrációhoz. A tárlatot május 4-ig lehet megtekinteni.

- János Piroska -