Magyar Kultúra Napja a PKE-n

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében, 2015. január 23-án (pénteken) 19 órakor a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében a Téka együttes Ritka magyar című népzenei előadását tekinthetik meg az érdeklődők. 

A Téka együttes 1976-ban alakult Budapesten. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék. Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban. Fontos számukra, hogy a dallamok és a játékstílus megőrzése mellett átadják tudásukat a fiatalabb generációknak. Tanítanak művészeti iskolákban, zeneiskolákban, valamint segítik a magyar népzenei élet utánpótlásának kialakítását. Nevükhöz kötődik a népművészeti táborok kialakítása, lebonyolítása, a legendás Téka népművészeti táborban ezrek váltak a magyar kultúra elkötelezettjeivé. 1977 óta működő klubjuk az egyik legközkedveltebb táncházak közé tartozik. A ,,Magyarok muzsikája” című ismeretterjesztő koncertsorozatukkal számos iskolában és óvodában adnak teljes képet a magyar nyelvterület táncairól, zenéiről, jellegzetes hangszereiről. 24 lemezükkel saját műsorukat, valamint mestereik repertoárját örökítették meg,tisztelegve előttük. Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel számos ország világzenei színpadán arattak kimagasló sikert etnostílusú játékmódjukkal. Nagysikerű koncertjeikkel bejárták Európa szinte valamennyi országát, és muzsikáltak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában, Ausztráliában és az USA - ban is.

Péntek este fellép: Soós András (hegedű, kontra), Kalász Máté (hegedű), Tárnoki Beatrix (ének, kobza), Lányi György (kontra, bőrduda, kobza) és Havasréti Pál (bőgő, cselló, tekerő, ütőgardon, dob, citera, ének).

A ritka magyar, a Mezőség nyugati felén általánosan ismert legényes férfitánc, amely típus a közép-erdélyi falvak körében is népszerű. A legények általában a táncrend elején táncolták (egyedül vagy csoportosan) rögtönözve, a rendkívül bonyolult ritmus motívumokat gazdagon díszítve. A legjobb táncosok törekedtek a tánc és zene illeszkedésének legtökéletesebb harmóniájára. A ritka magyar improvizatív jellege ellenére is szigorúan alkalmazkodik a kísérő dallam tagolódásához. A Téka két ifjú prímása ebből a gazdag falusi parasztzenei hagyományból muzsikálja a jellegzetes típusokat, a végsőkig érlelt, sűrített vonós kíséret segítségével.

A koncertet megelőzően 18,30-tól Éltes Barna sepsiszentgyörgyi szobrászművész munkáiból nyílik kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetem kiállítóterében. A tárlatot Kányádi Irén művészettörténész nyitja meg. 

A belépés ingyenes! 

Mindenkit szeretettel várunk!

Ünnepeljünk együtt!