IN MEMORIAM Szilágyi Pál (1933–2017)

 Főhajtás Szilágyi Pál matematikus, egyetemi tanár, intézményépítő professzor áldott emléke előtt

„Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is; és ha valaki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya.” János 12, 26

Őszinte tisztelettel és megbecsüléssel hajtunk fejet Szilágyi Pál matematikus, egyetemi tanár, intézményépítő professzor áldott emléke előtt, aki a napokban tért vissza teremtő Urához.

Élete szolgáló élet volt. A rendszerváltást követő útkereső időszakban a romániai magyar nyelvű felsőoktatás élharcosaként, teljes meggyőződéssel és erőbevetéssel, hittel és alázattal a magyar oktatás fejlesztéséért küzdött.

Tudományos és intézményépítő munkáját a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen kezdte, ahol 1992–1996 között a matematika-informatika kar dékánhelyettese, 1996–2000 között az egyetem rektorhelyettese volt. 2003–2007 között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, 2000-től a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának tagja volt.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen betöltött rektori tisztségének ideje alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemmel szilárd testvéri és partneri kapcsolat épüljön ki és maradjon fent.

A nehéz időszakban segítőkezet nyújtott, határozottan kiállt Partiumi Keresztény Egyetem létjogosultsága mellett, hangot adva annak, hogy egyetemünk szerves része az erdélyi magyar felsőoktatási rendszernek és megilletik az ebből fakadó jogok és lehetőségek.

A Partiumi Keresztény Egyetem egész közössége nevében ezúton fejezzük ki Istennek az intézményünket is szolgáló életéért őszinte hálánkat, a gyászoló családnak pedig mély együttérzésünket.

Munkája és emléke legyen áldott!

 

Dr. Pálfi József

rektor

 

Nagyvárad, 2017. szeptember 18.