"Felkerült" a Partium a regionális tudományi kutatók térképére

A Magyar Regionális Tudományi Társaság szeptember 15-16.-én Nagyváradon tartotta a 14. köz- és vándorgyűlését. A helyszín a Partiumi Keresztény Egyetem, a társszervező pedig a Partiumi Kutatóintézet volt.

Mintegy 115 kárpát-medencei kutató részvételével tartották meg az MRTT 2016-os vándorgyűlését. Az esemény nagy jelentőséggel és bemutatkozási lehetőséggel bírt a megújuló PKE és az annak keretében működő Partiumi Kutatóintézet számára is, hiszen Soprontól Csíkszeredáig, a Délvidéktől a Felvidékig szinte valamennyi jelentős magyar felsőoktatási intézmény és kutatóközpont (köztük az MTA) képviseltette magát az eseményen. Bár a rendezvény elsősorban a regionális tudományterület magyar képviselőinek a seregszemléje, a nemzetközi plenárison és szekcióban a szakma neves német, szlovén és román képviselői is jelen voltak.

Az első napon az éves közgyűlés, könyvbemutatók (Dusek Tamás – Kotosz Balázs: Területi statisztika; Fábián Attila – Pogátsa Zoltán (szerk.): Az európai kohéziós politika gazdaságtana; Nárai Márta – Reisinger Adrienn: Társadalmi felelősségvállalás és részvétel – a lokális és területi közösségi folyamatokban; Rechnitzer János: A területi tőke a városfejlődésben – A Győr-kód), a díjátadók és a plenáris előadások kaptak teret (Manfred Kühn tudományos főmunkatárs, Leibniz Institute for Research on Society and Space; Nataša Pichler-Milanović tudományos főmunkatárs, Ljubljanai Egyetem; Pogátsa Zoltán egyetemi docens, Nyugat-magyarországi Egyetem; Lados Mihály tudományos főmunkatárs, MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete; Rechnitzer János egyetemi tanár, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke, Kincses Áron főosztályvezető-helyettes, Központi Statisztikai Hivatal – Illés Sándor elnök, Aktív Társadalom Alapítvány, Somlyódyné Pfeil Edit egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem, Szilágyi Ferenc egyetemi docens, Partiumi Keresztény Egyetem).

Az első nap zárásaként a Partiumi Kutatóintézet az Érintő Egyesület támogatásával Partium-estet szervezett, melynek célja a régió sajátosságainak interaktív formában való bemutatása volt. Az est keretében Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntője után az Érmelléki-márkanévnek, a Partium 2016-ban kiadott térképének, majd az érmelléki borok és dél-bihari sajtok bemutatására került sor. Az estet a tudományos rendezvényeken nem mindennapinak számító Ady-műsor és a fogadás zárta le.

A konferencia második napján 12 szekcióban 90 előadás hangzott el, a városkutatás, városfejlesztés, városökölógia, a város-vidék kapcsolata, a regionális innováció, a térszerkezet, határok stb. témaköreiben. Önálló szekcióban kapott teret a Partium regionális folyamatainak a bemutatása. A konferenciát vezetett városnézés és várlátogatás zárta.

Dsc 8775Dsc 8776Dsc 8785Dsc 8824Dsc 8844Dsc 8870Dsc 8886Dsc 8894Dsc 8905Dsc 8912Dsc 8927Dsc 8954Dsc 8969Dsc 9000Dsc 9007Dsc 9040Dsc 9061Dsc 9092Dsc 9134Dsc 9136Dsc 9150Dsc 9155Szabó János Ady est Pkemrtt ptki

forrás: ptki.partium.ro