Erősödő partiumi regionalizmus, tudományos alapokon

A Partiumi Területi Kutatások Intézete (PTKI) 2016. április 28-án Nagyváradon együttműködési megállapodást kötött a Magyar Regionális Tudományi Társasággal (MRTT).

A Partiumi Területi Kutatások Intézete (PTKI) 2016. április 28-án Nagyváradon együttműködési megállapodást kötött a Magyar Regionális Tudományi Társasággal (MRTT).

A Partiumi Keresztény Egyetem keretein belül önálló kutatási egységként működő PTKI 2015-ben alakult, létrehozásának célja a Partium területét érintő regionális kutatások tudatos felvállalása, szervezése, a meglévő interdiszciplináris kutatási kapacitás egy rendszerbe való összefogása. Az intézetnek belső és külső tagjai is vannak, a PKE 16 főállású oktatója mellett 7 Partiummal foglalkozó kutató. Az intézett igazgatója Dr. Szilágyi Ferenc geográfus, egyetemi docens.

Az MRTT a magyar regionális tudomány szakmai fóruma. Egy független civil szervezet, amely a területi kutatással, fejlesztéssel, irányítással foglalkozó szakembereket fogja össze. A társaság tagjainak száma meghaladja a 300 főt, ebből közel 90 fő a határon túli regionális műhelyeket képviseli. Az MRTT a magyarországi tudományos közösség és a határon túli magyarság érdekében összesen tizenhárom regionális tagozatot működtet.

A PTKI az együttműködési megállapodással a Magyar Regionális Tudományi Társaság 14., partiumi tagozatává vált. Az MRTT vezetősége 2016. április 27–28-án tantermi előadást is tartva látogatást tett Nagyváradon, hogy személyesen is megismerhesse a partiumi tagozat kollégáit, továbbá a PKE érdeklődő hallgatóit. Szilágyi Ferenc PTKI igazgató beszámolt a működés első hónapjainak eredményeiről, tárgyévi terveiről…

Dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora az ünnepi ülés kapcsán kifejezte elismerését és támogatásáról biztosította a kutatókat. Rechnitzer János professzor, az MRTT elnöke örömmel nyugtázta a PTKI lendületes indulását, kutatóinak innovatív hozzáállását és érdeklődését fejezte ki, egyben segítő hozzájárulását is felajánlva a PTKI közeljövőben várható, kézzel fogható tudományos eredményei kapcsán. Rechnitzer János javaslatára a PTKI-val közösen Nagyváradon kerül megrendezésre az MRTT következő vándorgyűlése 2016 őszén, mintegy 150 fő részvételével.

 

További információ: http://ptki.partium.ro/ és http://www.mrtt.hu/